Διαθέσιμη στα φαρμακεια η φαρμακευτική κάνναβη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορει στα φαρμακεια να υπαρχουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα αλλα απο φαρμακευτική κανναβη πάμε καλά καθως αρχίζει η διάθεσή της από τα φαρμακεία της χώρας μας με τον Άδωνι Γεωργιάδη να… πανηγυρίζει ενώ μέχρι να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ μιλούσε για «φούντες»!

Και επειδή εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Υγείας είχε προχωρήσει σε μία δημοσίευση πλέκοντας το εγκώμιο στην… αφεντιά του.

Διαθέσιμη πλέον στην Ελλάδα

Πλέον η συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους και η διάθεσή της από τα φαρμακεία της χώρας μας είναι γεγονός. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γιατροί που τα συνταγογραφούν χαιρετίζουν το γεγονός, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν εμφατικά, ότι παρότι πολλοί μπορούν να ωφεληθούν με την σωστή καθοδήγηση από τον γιατρό τους από αυτή την εξέλιξη, η κάνναβη ως φαρμακευτικό προϊόν δεν είναι πανάκεια και απαιτεί υπομονή από ασθενή και γιατρό, όσον αφορά την εύρεση της, σωστή δόση και τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Να σημειώσουμε ότι το σύνολο του κόστους της θεραπείας επιβαρύνει τον ασθενή καθώς τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης ανήκουν στα μη αποζημιούμενα φάρμακα.

Ποιός μπορεί να συνταγογραφεί

Στη χώρα μας δικαίωμα αρχικής συνταγογράφησης για την φαρμακευτική κάνναβη έχουν σήμερα οι αναισθησιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι παθολόγοι- ογκολόγοι, οι παθολόγοι λοιμωξιολόγοι οι παθολόγοι- ρευματολόγοι.

Η συνταγή μπορεί να επαναληφθεί από γιατρό άλλης ειδικότητας για 6 μήνες, αλλά στη συνέχεια χρειάζεται επαναξιολόγηση της θεραπείας από ειδικό. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνταγογράφιση της φαρμακευτικής κάνναβης δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται με ελαφρά τη καρδία, καθώς απαιτεί ο γιατρός να είναι πολύ καλός γνωστής του αντικειμένου και εκπαιδευμένος σε αυτό.

Όσον αφορά τις διεθνώς αναγνωρισμένες ενδείξεις χρήσης που αναγράφονται και στο ελληνικό “φύλλο οδηγιών χρήσης” της Δ9-THC , αυτές περιλαμβάνουν :

1. Τη ναυτία και τον έμετο που οφείλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο ή τη νόσο HIV/AIDS.

2. Τον πόνο και τη σπαστικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

3. Τον ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή όταν οι διαθέσιμες θεραπείες δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή,

4. Ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για το τέλος της ζωής τους (παρηγορική/ανακουφιστική φροντίδα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ