Η Γαλλία μετέφερε πυραυλικά συστήματα LRU στην Αρμενία;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στις 22 Φεβρουαρίου, μια παρτίδα γαλλικών όπλων παραδόθηκε στην Αρμενία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αρμενικών και γαλλικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για συσκευές νυχτερινής όρασης, ραντάρ Ground Master 200 και κιάλια», γράφει αζέρικο μέσο που παρακολουθεί τα αρμενικά media.

Όπως σημειώνεται, την επόμενη μέρα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ επισκέφθηκε την Αρμενία και είχε συνομιλίες στο Ερεβάν για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, η αρμενική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Mistral από το Παρίσι.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, στα κοινωνικά δίκτυα της Αρμενίας αναφέρθηκε ότι η Γαλλία έστειλε επίσης εκτοξευτές πυραύλων LRU στο Ερεβάν. Αυτή η πληροφορία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο κοινωνικό δίκτυο VKontakte στις 23 Φεβρουαρίου από έναν χρήστη με το ψευδώνυμο Cilician King.

«Η Γαλλία μετέφερε 20 εκτοξευτές πυραύλων LRU στην Αρμενία», ανέφερε ο ίδιος χρήστης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την επόμενη μέρα, 24 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά στο κοινωνικό δίκτυο Odnoklassniki (σημείωση: κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται στη Ρωσία και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες), ένας χρήστης με το ψευδώνυμο «My Motherland Armenia» ανέφερε ότι η είδηση ότι η Γαλλία παρείχε εκτοξευτές πυραύλων LRU στην Αρμενία «επιβεβαιώθηκε» χωρίς να αναφέρει καμία πηγή.

«Επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι αρκετές μονάδες γαλλικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων LRU (Lance Rocket Unitaire) έχουν παραδοθεί στην Αρμενία.

Ο ακριβής αριθμός και η τοποθεσία της βάσης δεν έχουν ανακοινωθεί», λέει ο χρήστης με το ψευδώνυμο «My Motherland Armenia».

Το LRU είναι μια γαλλική αναβαθμισμένη έκδοση του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος M270.

Με τη σειρά του, το M270 είναι ανάλογο του HIMARS, αλλά έχει βάση ιχνηλάτη και όχι τροχοφόρα και φέρει διπλάσιο αριθμό πυραύλων από το HIMARS.

Παρόμοια συστήματα για τη Γαλλία αναπτύχθηκαν με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας  Krauss-Maffei Wegmann – όπως παρόμοια γερμανικά συστήματα MARS II. Η Γαλλία έχει την LRU σε υπηρεσία με τον στρατό της από το 1989.

Οι πληροφορίες φαίνονται αμφίβολες – είναι απίθανο η Γαλλία, έχοντας τέτοια όπλα στις δικές της αποθήκες, να τα μεταφέρει στην Αρμενία.

 Το Παρίσι προηγουμένως παρείχε στην Ουκρανία πολυάριθμα συστήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκτοξευτών πυραύλων LRU, εξαντλώντας τελικά τα οπλοστάσια του.

Είναι επίσης αμφίβολο ότι η Γαλλία προμηθεύει στην Αρμενία μόνο στρατιωτικό εξοπλισμό αμυντικού χαρακτήρα, όπως αναφέρεται σε επίσημες εκθέσεις.

 Γιατί το Παρίσι και οι «φίλοι της Αρμενίας στη Δύση» προσπαθούν να οπλίσουν το Ερεβάν για να αποκαταστήσουν την απελπιστικά διαλυμένη στρατιωτική ισορροπία με το Αζερμπαϊτζάν.

Από αυτή την άποψη, οι πληροφορίες που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την αποστολή εκτοξευτών πυραύλων LRU στην Αρμενία δεν φαίνονται αξιόπιστες, αλλά, ωστόσο, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του όπλου, οι πληροφορίες απαιτούν διπλό έλεγχο και επιβεβαίωση.

Η Αρμενία έχει ήδη παραγγείλει εκτοξευτές πυραύλων Pinaka από την Ινδία, ορισμένοι από τους οποίους παραδόθηκαν πέρυσι.

Το «Pinaka» έχει βεληνεκές 90 χιλιομέτρων και θεωρείται ανάλογο των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, καταλήγει το αζέρικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ