Και όμως στις ΗΠΑ υπάρχει πόλη με το όνομα του Δημητρίου Υψηλάντη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από 200 χρόνια περίπου, στην Πολιτεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, κοντά στο Ντιτρόιτ, ιδρύθηκε μια νέα πόλη μ’ ένα παράξενο και καθόλου αμερικανικό όνομα. Η ιδέα της ονομασίας ήταν ενός δικαστή, του Augustus Woodward, που είχε διοριστεί στην περιοχή από τον Πρόεδρο Thomas Jefferson.

Ο Woodward πρωτοστάτησε στη δημιουργία της νέας πόλης, συμβάλλοντας μάλιστα με την προσωπική του ακίνητη περιουσία. Ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της περιοχής και μεγάλος λάτρης της ελληνικής γλώσσας. Έπρεπε λοιπόν μια μέρα να δοθεί όνομα στη νέα πόλη.

Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις, όμως η γνώμη του Woodward είχε βαρύνουσα σημασία. Έκανε λοιπόν μια μοναδική πρόταση στους συμπολίτες του. Ιδού το σκεπτικό του. Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ήταν και η Ελληνική Επανάσταση. Ένας από τους ήρωες που αναδείχθηκαν στις αναμετρήσεις με τους Τούρκους ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Τα ηρωικά του κατορθώματα είχαν γίνει γνωστά και στην Αμερική, ενώ την περίοδο εκείνη οι Αμερικανοί συνέλεγαν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν στους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Έτσι λοιπόν, ο δικαστής Woodward πρότεινε ενθουσιασμένος να ονομαστεί η νέα πόλη Ypsilanti!

Το είπε και έγινε. Μάλιστα, ο ενθουσιασμός του W. θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν γνώριζε πως ο Δημήτριος Υψηλάντης, σε νεαρή ηλικία, όχι μόνο ήταν ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα των Αμερικανών για ανεξαρτησία, αλλά είχε ζήσει για κάποιο διάστημα στην Αμερική και είχε μάλιστα συμμετάσχει σε μια μάχη (Monmouth)!

Η πόλη Ypsilanti, με βάση την απογραφή του 2000, έχει περίπου 22.000 κατοίκους. Ένα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι ο υδατόπυργος που κτίστηκε το 1890. Στη βάση του βρίσκεται προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη πλαισιωμένη από την ελληνική και την αμερικανική σημαία.

…Και για να ολοκληρώσουμε με σχετική ελαφρότητα, ο εν λόγω υδατόπυργος έχει και διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2003 έλαβε την 1η θέση σ’ έναν ιδιαίτερο διαγωνισμό: επιλέχθηκε ως το πιο “φαλλικό” κτήριο (most phallic building) του κόσμου! Έτσι, ολοκληρώνουμε την αναφορά μας στο Ypsilanti κάπως …αριστοφανικώς.

Κείμενο: Γ. Σγούρδος, 18.10.2017

Ενδεικτική βιβλιογραφία :

– Harvey Colburn, “The story of Ypsilanti” (1923)
– James Thomas Mann, “Ypslanti” – Images of Modern America (2 εκδόσεις: 2002 και 2015).

Από τη βιβλιοθήκη της Μέλισσας του Ελληνισμού
@mhellenisme
. Η συγκεκριμένη μέλισσα, με την κυψέλη της στη Λωζάννη της Ελβετίας, έχει την ιδιαιτερότητα να ψάχνει λουλούδια που βρίσκονται οσοδήποτε μακριά, αρκεί να φέρουν επάνω τους έστω λίγη γύρη ελληνική.

IMG 2881

Φωτ.:
1) Ο υδρόμυλος με την προτομή του Δ. Υψηλάντη (από το διαδίκτυο),
2) διαθέσιμα βιβλία για το θέμα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ