Τουρκία: Επτά γυναικοκτονίες σε μία ημέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν χωράει ανθρώπινος νους τις αποκαλύψεις που έρχονται στο «φως» από την Τουρκία, όπου μέσα σε μία ημέρα σημειώθηκαν επτά γυναικοκτονίες, σε διαφορετικά περιστατικά!

Όπως μετέδωσε το Haber Türk, την Τρίτη επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους ή τους πρώην συντρόφους τους σε περιοχές ανά την Τουρκία. «Συνολικά, επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν βάρβαρα στην Ιζμίρ, στην Μπουρσά, στη Σακάρια, στην Έρζουρουμ, στη Ντενιζλέ και στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά το Haber Türk.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φερόμενοι ως δράστες ήταν «είτε οι σύντροφοί τους, είτε πρώην σύντροφοί τους, με τους οποίους είχαν χωρίσει», ενώ ανήρτησε στον ιστότοπό του τα ονόματα και φωτογραφίες των θυμάτων. Οι επτά γυναίκες, ηλικίας 32-49 ετών, δολοφονήθηκαν με όπλα ή μαχαίρια. Από τους δολοφόνους, οι τρεις αυτοκτόνησαν, οι δύο συνελήφθησαν, ένας ακόμη τραυματίστηκε κατά την σύλληψη και κατέληξε, ενώ ο τελευταίος, απέδρασε από τη φυλακή για να δολοφονήσει τη σύζυγό του και πλέον είναι άγνωστο το αν έχει εντοπιστεί ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το 2023, πλατφόρμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, η συλλογικότητα «We will stop feminicides», καταμέτρησε 315 δολοφονίες γυναικών. Το 65% αυτών των γυναικών, δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους, ενώ 248 «ύποπτοι» θάνατοι χαρακτηρίστηκαν «αυτοκτονίες» από τις αρχές, αλλά φεμινιστικές οργανώσεις απέδωσαν σε τρίτους, τονίζοντας την αύξηση των θανάτων γυναικών που… έπεσαν από διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Η χώρα αποσύρθηκε το 2021 από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για συντομία, που επιβάλλει στις αρχές να διενεργούν διεξοδικές έρευνες και να τιμωρούν τους δράστες βίαιων επιθέσεων με θύματα γυναίκες.

Το 2022 ασκήθηκε δίωξη εναντίον της πλατφόρμας We will stop feminicides από εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, που δήλωνε αποφασισμένος να θέσει εκτός νόμου τις «ανήθικες δραστηριότητες» της συλλογικότητας, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ