Δεν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη που είχαν το 2023 τα διυλιστήρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην φορολογηθούν τα υπερκέρδη που είχαν το 2023 τα διυλιστήρια αποκάλυψε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης!

Ουσιαστικά η κυβέρνηση χαρίζει 1,5 δισεκατομμύρια στα δύο διυλιστήρια της χώρας, όπως εκτίμησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Εσείς έχετε επιλέξει να μην φορολογήσετε τα υπερκέρδη. Ακόμα και τον κανονισμό της ΕΕ που σας έδινε δυνατότητα να φορολογήσετε τα 1,5 δισ. υπεκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 το έχετε παραβιάσει», είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «έστω το 2022 εφαρμόσατε ένα κουτσουρεμένο συντελεστή. Τώρα έγιναν εκλογές και το ξεχάσατε; Ή απλά κάνατε ακόμα ένα ρουσφέτι στα 2 διυλιστήρια; Σας τραβήξανε το αυτί πέρυσι που τα φορολογήσατε εξτρά 600 εκατ. ευρώ επειδή σας ανάγκασε η ευρωπαϊκή νομοθεσία;».

Ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δικαιολογείται ο Σ. Φάμελλος να μη γνωρίζει» τα δημόσια οικονομικά και πρόσθεσε ότι εισπράχθηκαν 630 εκατ. από την έκτακτη φορολόγηση.

«Μου είπατε ότι δεν φορολογήσαμε τα υπερκέρδη το 2022; Για το 2023 μίλησα», του απάντησε ο Σ. Φάμελλος και κάλεσε τον υφυπουργό να πει πότε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη ύψους 1,5 δισ. των δύο διυλιστηρίων – μάλιστα του επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που υπολογίζει τα υπερκέρδη έχει ήδη χαρίσει 180 εκατ. στα διυλιστήρια. «Πότε θα πάτε στο υπουργείο να υπογράψετε την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών του 2023;», ρώτησε ο Σ. Φάμελλος τον υφυπουργό Οικονομικών.

Ο Χ. Θεοχάρης απάντησε ότι η κυβέρνηση «εφάρμοσε τον κανόνα που είχε αποφασιστεί» να φορολογηθούν τα υπερκέρδη του 2022 που ήταν το έτος της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων! Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει φορολόγηση για το 2023. Σημείωσε δε ότι το 2022 η έκτακτη φορολόγηση ήταν 630 εκατ. και ότι τα δύο διυλιστήρια συνολικά πλήρωσαν στο κράτος 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ