Πολωνια: Συζητά το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων και την παύση των εμπορικών συναλλαγών με την Ουκρανια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σύνορα της χώρας για το συνηθισμένο εμπόριο αγαθών με την Ουκρανία. Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η Πολωνία συγκλονίζεται (όπως πολλές χώρες) από μαζικές διαδηλώσεις αγροτών.

«Συζητάμε επίσης με την ουκρανική πλευρά το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων και την παύση των εμπορικών συναλλαγών γενικότερα», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι σαφώς μία «επώδυνη λύση και για τις δύο πλευρές».

«Είμαι έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα σύνορα με την Ουκρανία, πάντα σε συνεννόηση με το Κίεβο, ώστε να μην υπάρχουν περιττές εντάσεις. Πρέπει όμως να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση», εξήγησε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης. Και γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών που διαδηλώνουν, αποκλείοντας οδικές αρτηρίες και τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για την εισροή ουκρανικών σιτηρών και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς του Πράσινου Συμφώνου.

Η Πολωνία ναι μεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας από τότε που άρχισε ο πόλεμος με την Ρωσία, όμως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες λόγω των εμπορικών διαφορών. Κυρίως με το άνοιγμα, από τις Βρυξέλλες, των ευρωπαϊκών συνόρων στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και της… κατάληψης Ουκρανών στην Πολωνία.

Ο Τουσκ τόνισε ότι οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων, που έχουν προταθεί από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο είναι «απαράδεκτες», για την πολωνική πλευρά, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη όχι θετική για την χώρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ