Αλβανία: Στην κοινή δήλωση αφαιρέθηκαν εκφράσεις που ενόχλησαν τον πρόεδρο της Σερβίας για τη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα για την Ουκρανία. Η κοινή δήλωση τονίζει ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη διεθνή ειρήνη.

Στη δήλωση που υπέγραψε και ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζεται ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καταδικάζουν έντονα τις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα της Ουκρανίας.

Τι αφαιρέθηκε από την κοινή δήλωση

Σύμφωνα με τα αλβανικά media, κατόπιν αιτήματος της Σερβίας, το σημείο όπου ειπώθηκε ότι η Ρωσία έχει «κακοήθη επιρροή» στην περιοχή των Βαλκανίων αφαιρέθηκε από τη δήλωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας:

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να αφαιρέσουν το τμήμα για τις κυρώσεις και την κακοήθη επιρροή της Ρωσίας… Ενημερωθήκαμε ότι αυτό έγινε δεκτό. Δεν υπάρχουν κυρώσεις, δεν γίνεται λόγος για κυρώσεις και δεν γίνεται λόγος για κακόβουλη ρωσική επιρροή», είπε ο Βούτσιτς.

Ολόκληρη η δήλωση των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης:

Εμείς,

Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, Πρόεδρος Μάια Σαντού, Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι, Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, Πρόεδρος του Υπουργικού ΣυμβουλίουΜποριάνα Κρίστο, Πρωθυπουργός Νιλάι Ντένκοφ, Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, Πρωθυπουργός  Ιόν Μαρκέλ Τσιολάκο, συγκεντρωθήκαμε στα Τίρανα στις 28 Φεβρουαρίου 2024 και εκδώσαμε την ακόλουθη δήλωση:

Η απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη διεθνή ειρήνη. Αυτή η επιθετική πράξη είναι απαράδεκτη. Είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού.

Επαναλάβαμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της από το 1991 και παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται για να επικρατήσει κατά του ρωσικού επιθετικού πολέμου για όσο χρονικό διάστημα να επιτευχθεί μια συνολική δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και βάσει της Ουκρανικής Φόρμουλας Ειρήνης.

Καλούμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει σθεναρά την υποστήριξη προς την Ουκρανία στον συνεχιζόμενο αγώνα της για ελευθερία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Καταδικάζουμε σθεναρά τις προθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, κάτι που αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τονίζουμε τον παράνομο χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και στην πόλη της Σεβαστούπολης και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας.

Κατά τις σημερινές συζητήσεις στα Τίρανα, επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τον λαό της στην ηρωική υπεράσπιση της ελευθερίας και των κοινών μας αξιών και εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε στην εφαρμογή της Φόρμουλας Ειρήνης του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία είναι σύμφωνη με τους Στόχους και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχει στην εναρκτήρια Σύνοδο Ειρήνης, διασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή διεθνή συμμετοχή στη διαδικασία αυτή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πλήρους κλίμακας επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απέδειξε την κρίσιμη ανάγκη και την ουσιαστική σημασία μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης ικανής να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας. Τονίσαμε ότι μας ενώνουν οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και το όραμα της περαιτέρω ανάπτυξής τους μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε τις κοινές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε περαιτέρω πρόοδο και αμοιβαία υποστήριξη προς την ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τα δικά της μέτρα ασφαλείας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι υποψήφιες χώρες επαινούν τα βήματα που έγιναν για τη μελλοντική ένταξη της στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουν την Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Υπογραμμίσαμε τη σταθερή μας δέσμευση να φέρουμε στη δικαιοσύνη τα άτομα που ευθύνονται για το έγκλημα της επίθεσης, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα εγκλήματα θηριωδίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μέσω κατάλληλων ερευνών και διώξεων, δίκαιων και ανεξάρτητων στο εθνικό ή διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του έργου του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να διασφαλιστεί ότι οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου και άλλα διεθνή εγκλήματα διερευνώνται πλήρως και δίκαια από μηχανισμούς ανεξάρτητων, αποτελεσματικών και ισχυρών νομικών.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επιστροφή των παράνομα και παράνομα απελαθέντων και βίαια εκτοπισθέντων Ουκρανών παιδιών.

Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τις συνεργατικές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών αφηγήσεων για τον πόλεμο, και παραμένουμε προσηλωμένοι στην καταπολέμηση του υβριδικού πολέμου και των προκλήσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας.

Σήμερα στα Τίρανα, επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας για την Ουκρανία, εκφράσαμε τη δέσμευσή μας να συμμετάσχουμε στην ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, προκειμένου να μπορέσει ο ουκρανικός λαός να ανοικοδομήσει τη χώρα του, δεσμεύοντας όλους τους σχετικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών και διεθνών εταιρειών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο την παροχή της οικονομικής υποστήριξης, των επενδύσεων και της γνώσης που απαιτούνται για τη διασφάλιση ενός ευημερούντος μέλλοντος για την Ουκρανία. 

Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποναρκοθέτησης στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάκαμψης της Ουκρανίας, ως ένα σημαντικό αρχικό βήμα προς την ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων και την επανέναρξη της οικονομικής και γεωργικής δραστηριότητας.

Εμείς, οι φίλοι της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι μόνο με την ένωση θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δίκαιη ευημερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ