Απογευματινά Χειρουργεία: Η υποστελέχωση και οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ «φρενάρουν» αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων έχει προκαλέσει αντικρουόμενες αντιδράσεις κι ενώ οι ασθενείς εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το κόστος των επεμβάσεων, τουλάχιστον τέσσερα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ενταχθούν στον θεσμό.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», Νοσοκομείο «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «“Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν ήδη σχεδιάσει τις κινήσεις τους, σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν θα πάρουν το «πράσινο φως».

Ορισμένοι από τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας συμφωνούν με την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείω, αφού θεωρούν πως πρόκειται για μία ευκαιρία να αυξηθεί ο εξαιρετικά χαμηλός μισθός τους. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που αναμένουν την Υπουργική Απόφαση, που θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με τις αμοιβές τους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», και χειρουργό Γιώργο Ζωγράφο, πράγματι, πολλοί γιατροί ενδιαφέρονται μεν, αλλά είναι σε επιφυλακή για να δουν τις λεπτομέρειες στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται. «Όταν δούμε τις λεπτομέρειες της Υπουργικής Απόφασης θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα. Οι γιατροί θέλουν να το βάλουμε σε εφαρμογή και υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά μας, το έχουμε δηλώσει», είπε στο iatropedia.gr και συνέχισε: «Θέλουμε και μπορούμε να δρομολογήσουμε τα απογευματινά χειρουργεία προς το συμφέρον των ασθενών και του συστήματος Υγείας».

Υποστελέχωση και τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, αρκετά είναι ακόμη τα νοσηλευτικά ιδρύματα που επιθυμούν να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και το απόγευμα, όμως ακόμη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ορισμένα νοσοκομεία -κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα- έχουν ελλείψεις σε αναισθησιολόγους.

Σε άλλες περιπτώσεις, νοσοκομεία διαθέτουν γιατρούς, όμως, δεν έχουν ελεύθερες κλίνες για να υποστηρίξουν τους ασθενείς στην αποθεραπεία τους από τις επεμβάσεις. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και τα περισσότερα από τα νοσοκομεία της Αττικής, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερκάλυψης κλινών, ειδικότερα κατά την διάρκεια των εφημεριών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ