Συνταγμα: Οι φοιτητές έγραψαν ξανά τα ονόματα που σβήστηκαν χθες άρον άρον μετά την πορεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλήθος φοιτητών που βρέθηκε έξω από τη Βουλή έγραψε ξανά τα ονόματα των 57 νεκρών στα Τέμπη, για τα οποία δόθηκε εντολή να σβηστούν μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο.

6133742

Όπως φαίνεται και στα βίντεο, φοιτητές που νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, τα οποία υπάλληλοι της καθαριότητας έσπευσαν χθες να σβήσουν άρον άρον κατόπιν εντολής, μετά τη μεγαλειώδη διαμαρτυρία για τον ένα χρόνο από τα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σάλο που ξέσπασε, αποδείχθηκε ότι η Βουλή ζήτησε να καθαριστούν τα ονόματα από το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων.

Το παραδέχθηκαν πηγές του φρουραρχείου της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα.

«Ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο και σε άλλα σημεία και κατ’ εντολή του φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του φρουραρχείου» αναφέρουν πηγές του Φρουραρχείου.

Τι απαντάει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Την ίδια στιγμή, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη, σε δήλωσή της αναφέρει ότι ουδέποτε έδωσε η ίδια τέτοια εντολή, χαρακτηρίζοντας «αδικαιολόγητη» την ενέργεια. η οποία την βρίσκει αντίθετη. Η ίδια προσθέτει ότι θεωρεί δικαιολογημένη την κριτική που ασκείται και ζητά συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και τους πολίτες.

«Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη», αναφέρει συγκεκριμένα η κ. Μπέη και προσθέτει: «Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών».

Αντιδράσεις και στη Βουλή

«Κι αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δε θα σβήσει τις 1,5 εκ υπογραφές που συγκεντρώθηκαν» ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Εξηγήσεις για το σβήσιμο των ονομάτων ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Απ’ ότι φαίνεται με εντολή του Φρούραρχου πήγαν τα συνεργεία να καθαρίσουν. Δεν μπορείς να ζητήσεις από τον ένοχο να αλλάξει την πορεία που έχει τόσο καιρό χαράξει.Τα 57 ονόματα που σβήστηκαν, να ξέρετε ότι θα γράφονται συνέχεια από τους φοιτητές. Έχουν χαραχτεί και τίποτα δεν μπορεί να τα σβήσει. Αντίθετα δεν μπορεί να σβηστεί η δική σας ντροπή για τη συγκάλυψη», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ