Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Άγκυρα για να προωθήσει τον τουρκο-συριακό διάλογο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συζητήσει, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, την ενίσχυση του τουρκοσυριακού διαλόγου σε τετραμερή μορφή.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

  «Οι δύο υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της ουκρανικής εσωτερικής κρίσης, θα αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση στη ζώνη μάχης, θα συζητήσουν πιθανές αρχές για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μόνο στη βάση του Κιέβου λαμβάνοντας υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα και ανησυχίες».

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Λαβρόφ θα συζητήσει με τον Υπουργό Φιντάν τη διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία και την ενίσχυση του τουρκοσυριακού διαλόγου σε τετραμερή μορφή, όπως δημοσιεύει το πρακτορείο RT.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση:

«Θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διαδικασία εξομάλυνσης στη Συρία και θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του διαλόγου σε τετραμερή μορφή, με τη συμμετοχή του Ιράν ως εγγυητή της φόρμουλας της Αστάνα για την προώθηση της διευθέτησης της κρίσης στη Συρία».

Σε σχετικό πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχει προθυμία από την πλευρά της Άγκυρας να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο παρελθόν στην Κωνσταντινούπολη για την αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε, σε μήνυμα προς τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Τετάρτη: «Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήσαμε προηγουμένως στην Κωνσταντινούπολη για την εδραίωση της ειρήνης στην Ουκρανία… και υποστηρίζουμε κατ’ αρχήν το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που πρότεινε ο Ζελένσκι».

Και πρόσθεσε: «Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία καθιερώθηκε με τις προσπάθειές μας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά την εφαρμογή της, εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση της στην ατζέντα μας».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Τουρκία την 1 και 2 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας για να συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι ο Ρώσος υπουργός έχει προγραμματιστεί να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του και θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Ουκρανία.

Turkpress

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ