Το εφαλτήριο του τρίτου παγκοσμίου πολέμου είναι εδώ, πάλι από τη Γερμανία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρθρο της Berliner Zeitung, Δείχνει ότι ο εφιάλτης ξεκίνα πάλι από το Βερολίνο, αν και ο καγκελάριος Σολτς μοιάζει να προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Η εφημερίδα όμως θέτει ένα σοβαρό ερώτημα: Κυβερνά στα αλήθεια ακόμα ο καγκελάριος; Μπορεί πραγματικά να ελέγξει την κατάσταση και να αποτρέψει την κήρυξη του τρίτου, πιο καταστροφικού πολέμου;

Διαβάστε:

Οι αντιδράσεις από το Βερολίνο και τη Μόσχα στη διαρροή της Bundeswehr σχετικά με τα σχέδια ανατίναξης της γέφυρας της Κριμαίας με πυραύλους κρουζ Taurus δείχνουν μια θεμελιώδη ανισορροπία. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ασκούν πολιτική χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα. Η Γερμανία, από την άλλη, κάνει ελιγμούς. Η Μόσχα αισθάνεται περικυκλωμένη και δεν εμπιστεύεται πλέον τη Δύση να διασχίσει το δρόμο της. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν θα παρεκκλίνει από τα σχέδιά της, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Λαβρόφ είπε ότι έβγαλε αυτό το συμπέρασμα από τα λόγια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και του αρχηγού του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν για την προθυμία του ΝΑΤΟ να πολεμήσει τη Ρωσία.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συζητήσεις του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, ο Λαβρόφ είπε ότι «το πολεμικό στρατόπεδο στην Ευρώπη είναι ακόμα πολύ ισχυρό», σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Pravda. Αυτό «επιβεβαιώνεται από ηχογράφηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Γερμανών αξιωματικών στην οποία μιλούν για επιθέσεις στη Γέφυρα της Κριμαίας». Ο Λαβρόφ είπε ότι η αποκάλυψη ήταν σύμφωνη με πρόσφατες δημοσιεύσεις στις οποίες οι πρώην ηγέτες της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, παραδέχτηκαν ότι ποτέ δεν είχαν σκοπό να το κάνουν, για να εκπληρώσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Λαβρόφ είπε: «Ακούσαμε πώς αυτοί (οι αξιωματικοί της Μπούντεσβερ, σημείωμα του συντάκτη) προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη σε Αμερικανούς ή Βρετανούς αξιωματικούς που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία. Προσπαθούν να αποφύγουν να τους δουν οι ίδιοι. Αυτό είναι το ίδιο όταν ο Ολάντ και η Μέρκελ παραδέχτηκαν ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ».

Σύμφωνα με το dpa, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ την αυθεντικότητα της ηχογράφησης και υποθέτει ότι υποκλοπή εσωτερικής συνομιλίας μεταξύ αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. «Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, μια συνομιλία εντός της Πολεμικής Αεροπορίας υποκλαπεί. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν έχουν γίνει αλλαγές στην ηχογραφημένη ή γραπτή έκδοση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Βερολίνο το Σάββατο. Τα πικρά λόγια του Λαβρόφ δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη ουσιαστικά έχει καταστραφεί. Οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της Bundeswehr θα ενισχύσουν τη δυσπιστία της Μόσχας προς τη Γερμανία. Διότι ακόμη κι αν δείτε την ηχογράφηση της συνομιλίας κυρίως ως τεχνική συζήτηση για τη χρήση των πυραύλων κρουζ Taurus, είναι ξεκάθαρο από την ηχογράφηση: Η ηγεσία της Bundeswehr έχει ασχοληθεί με την καταστροφή ρωσικών στόχων με μεγάλη λεπτομέρεια – ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν θέλουν να λάβουν μέρος. Το επίπεδο σχεδιασμού δεν απέχει πλέον από εχθρικές κινήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως κήρυξη πολέμου. Ένας εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας δεν άφησε καμία αμφιβολία την Παρασκευή: Οι Ρώσοι θα αντιδρούσαν άμεσα.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς γνωρίζει το δράμα και υποσχέθηκε γρήγορες διευκρινίσεις μετά τη δημοσίευση της ηχογράφησης. Όπως επιβεβαίωσε μια κυβερνητική εκπρόσωπος στην Berliner Zeitung, ο Scholz ρωτήθηκε στο περιθώριο μιας επίσκεψης στο Βατικανό: «Υπάρχει μια ηχογράφηση από τη ρωσική πλευρά μιας συνομιλίας που είχαν τέσσερις αξιωματικοί της Bundeswehr μεταξύ τους. Είναι επίσης για τον Ταύρο, είναι για τη γέφυρα της Κριμαίας, είναι για το γεγονός ότι οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί υποτίθεται ότι βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία και βοηθούν. Πόσο μεγάλη είναι η ζημιά στην εξωτερική πολιτική που προκαλεί κάτι τέτοιο;» Ο Σολτς απάντησε: «Αυτό που αναφέρεται εκεί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και γι’ αυτό διευκρινίζεται τώρα πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα. Είναι επίσης απαραίτητο».

Το αν ο Σολτς εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση είναι ένα άλλο ερώτημα. Σύμφωνα με την Pravda, στη Γερμανία υπάρχουν φόβοι ότι οι Ρώσοι μπορεί να έχουν υποκλέψει κάτι περισσότερο από αυτή την ηχητική ηχογράφηση της συνομιλίας των αξιωματούχων. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του CDU Roderich Kiesewetter δήλωσε, σύμφωνα με το dpa, ότι περίμενε ότι μια σειρά από άλλες συνομιλίες υποκλαπούν και ενδέχεται αργότερα να διαρρεύσουν προς όφελος της Ρωσίας. Πρέπει να υποθέσει κανείς «ότι η συνομιλία διέρρευσε συγκεκριμένα από τη Ρωσία σε αυτή τη χρονική στιγμή με συγκεκριμένη πρόθεση». Αυτό θα μπορούσε «μόνο να αποτρέψει τις παραδόσεις Taurus από τη Γερμανία».

Ο βουλευτής της Wagenknecht Sevim Dagdelen δήλωσε στην Berliner Zeitung: «Τα σχέδια επίθεσης κορυφαίων αξιωματικών της Bundeswehr με τους Taurus, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσής τους να το καλύψουν, δεν είναι συμβατά ούτε με τον Βασικό Νόμο ούτε με το διεθνές δίκαιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι γερμανικός αμυντικός πόλεμος. Η Ρωσία δεν επιτέθηκε στη Γερμανία. Αυτά τα παιχνίδια προσομοίωσης διακινδυνεύουν την άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο και έτσι θέτουν σε μαζικό κίνδυνο την ασφάλεια του πληθυσμού στη Γερμανία. Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει άμεσα! Χρειαζόμαστε επειγόντως κατάπαυση του πυρός και διπλωματία αντί για περαιτέρω κλιμάκωση της άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο».

Σε αντίθεση με τους Scholz και Dagdelen, άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης του συνασπισμού και του CDU δεν σχολίασαν την εξωτερική πολιτική διάσταση των συνομιλιών που υπεκλάπησαν, αλλά επικεντρώθηκαν σε ζητήματα κατασκοπείας και αντικατασκοπείας – και επομένως και σε ζητήματα περαιτέρω εξοπλισμού. «Χρειάζεται επειγόντως να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία μας γιατί είμαστε προφανώς ευάλωτοι σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η στρατιωτική εμπειρογνώμονας του FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann στο εκδοτικό δίκτυο Γερμανία (RND). Ο Strack-Zimmermann είπε ότι η κατασκοπεία είναι «μέρος της εργαλειοθήκης υβριδικού πολέμου της Ρωσίας». Δεν προκαλεί ούτε έκπληξη το γεγονός ότι υποκλοπούν συνομιλίες. «Ήταν μόνο θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί». Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Johann Wadephul κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για την προστασία των επικοινωνιών. Ο πολιτικός των Πρασίνων, Konstantin von Notz, δήλωσε στο RND: «Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός ή για ένα δομικό πρόβλημα ασφάλειας».

Ο εκπρόσωπος της αμυντικής πολιτικής της Ένωσης, Φλόριαν Χαν, προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε από τον καγκελάριο να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Άμυνας της Bundestag. Από την άποψή του, η υποκλαπείσα συνομιλία αποδεικνύει το αντίθετο από αυτό που λένε οι Ρώσοι: Έδειξε ότι οι Ουκρανοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον Ταύρο ακόμη και χωρίς το προσωπικό της Bundeswehr επί τόπου. «Εάν η ηχογράφηση είναι αληθινή, οι δηλώσεις της Καγκελαρίου από αυτήν την εβδομάδα δεν είναι μόνο ακατάλληλες, αλλά και ψευδείς», είπε ο πολιτικός του CSU στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου. Ο υπουργός Πιστόριους ενημερώθηκε ρητά για τον Ταύρο, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών χρήσεών του. «Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Scholz δεν γνώριζε τίποτα για αυτή τη στρατιωτική αξιολόγηση». «Περιμένω από τον Καγκελάριο Σολτς να μιλήσει για αυτό στην Επιτροπή Άμυνας».

Αποδεικνύεται ότι εκτός από τον Scholz, κανένας πολιτικός δεν έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής με το ζήτημα των συνεπειών της εξωτερικής πολιτικής και του σχετικού, ενδεχομένως αυξημένου κινδύνου μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Επομένως, η Γερμανία δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή, ενώ οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι καλύτερο. Οι πιθανότητες εκτόνωσης της σύγκρουσης μέσω της διπλωματικής οδού μειώνονται κάθε μέρα. Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ