Ώρα να τους «μαζέψει» ο έντιμος Κικίλιας: Μισό δις μόνο για την επινοικίαση μέσων με απευθείας αναθέσεις από υφυπουργό και ΓΓ στο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Δένδιας, σε συνεργασία με όλους τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, δηλώνει ότι όλα τα προγράμματα τελούν υπό επαναξιολόγηση, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει το όφελος από τη χρήση των ούτως ή άλλως μειωμένων πόρων, και να ανασυντάξει την Αεροπορία Στρατού, στο διπλανό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκορπούν απλόχερα – προφανώς με άνωθεν υπόδειξη- ασύλληπτα ποσά στο όνομα της Πολιτικής Προστασίας για μισθώσεις μέσων.

Οι αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι εύγλωττες…

-Στις 13 Νοεμβρίου 2023 ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς, δέσμευσε 80.000.000 Ευρώ και ανέθεσε στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency) την μίσθωση εναερίων μέσων για το 2024 (ΑΔΑ: 62ΠΙ46ΝΠΙΘ-5ΟΗ). Σύμφωνα με την απόφαση, το Πυροσβεστικό Σώμα προτίθεται να μισθώσει για διάστημα 120 ημερών για το 2024 συνολικά 53 εναέρια μέσα στα οποία περιλαμβάνονται:

Δέκα ελικόπτερα βαρέως τύπου πυρόσβεσης
Δέκα δικινητήρια ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και πυρόσβεσης
Τέσσερα μονοκινητήρια ή δικινητήρια ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού κα πυρόσβεσης
Οκτώ μονοκινητήρια ή δικινητήρια ελικόπτερα πυρόσβεσης
Δεκαέξι αμφίβια αεροσκάφη πυρόσβεσης
Τέσσερα αεροσκάφη πυρόσβεσης
Ένα αεροσκάφος πυρόσβεσης και μεταφοράς προσωπικού
Στις 27 Φεβρουαρίου 2024 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, ανέτρεψε την παραπάνω απόφαση του Υφυπουργού (ΑΔΑ: 9ΙΠΡ46ΝΠΙΘ-302) και αυθημερόν εξέδωσε νέα απόφαση (ΑΔΑ: 62Γ646ΝΠΙΘ-ΓΤΘ) με την οποία δέσμευσε 96.500.000 Ευρώ για το 2024 !!!.

Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Γενικός Γραμματέας έχει ανέβει κατηγορία…

-Στις 29 Ιουλίου 2023 μέσα σε 4 ημέρες (!!!) υπέγραψε απευθείας σύμβαση μίσθωσης εναερίων μέσων συνολικού ύψους 2.476.500,00 Ευρώ (ΑΔΑ: ΕΟΚΟ46ΝΠΙΘ-24Κ).

-Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 πάλι σε 3 ημέρες (!!!) υπέγραψε ξανά απευθείας σύμβαση μίσθωσης εναερίων μέσων συνολικού ύψους 4.971.180,00 € (ΑΔΑ: ΨΓ6Σ46ΝΠΙΘ-Η12). Τώρα μόλις σε 1 ημέρα ακύρωσε τα 80 εκ. και υπέγραψε για 96,5 εκ.

Αλλά και ο αγαπητός υφυπουργός κ. Τουρνάς πρώην αρχηγός Αεροπορίας δεν πάει πίσω στα ανορθόδοξα… αεροπλανικά. Με νέα απόφασή του (ΑΔΑ: Ε5ΩΚ46ΝΠΙΘ-ΙΒΩ), μετά τον Γενικό Γραμματέα, δέσμευσε 482.500.000 Ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια για μισθώσεις μέσων!!!!.

Άρα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα καταβάλλει για μισθώσεις 120 ημερών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν μισό δισεκατομμύριο Ευρώ, δηλαδή σχεδόν 10 εκατομμύρια ανά μέσο και μετά από 5 χρόνια δεν θα έχει απομείνει τίποτα στον Ελληνικό λαό παρά μόνο τα χρέη.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου Του Κράτους (ΑΔΑ: 9ΠΒΤΗ-ΖΝΩ), διατάχτηκε έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στο φορέα με την επωνυμία «ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ», με βασικό αντικείμενο τη «διερεύνηση του ύψους της οφειλής του ελεγχόμενου φορέα (Ε.Φ.) προς την NSPA κατά τη διάρκεια των ετών 2012 έως 2016». Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος Υπουργός κ. Στυλιανίδης έφερε ειδική τροπολογία σε νόμο που ψήφισε η Βουλή για την καταβολή της οφειλής (Άρθρο 71 του ν.4886/2022). Τι συμβαίνει άραγε;

Ενώ την ίδια ώρα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλιας ανακοινώνει περιχαρής την υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 13 κινητών κέντρων διοίκησης συνολικού ύψους 8.000.000 Ευρώ. Είναι τουλάχιστον περίεργο ο Υπουργός να ασχολείται με διαγωνισμούς 8 εκατομμυρίων και οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς με διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων. Έχουν εκχωρηθεί τέτοιες οικονομικές εξουσίες σε υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς και αν ναι με ποιες αποφάσεις;

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι καμία απόφαση που σχετίζεται με την NSPA δεν φέρει την υπογραφή του κ. Κικίλια… Και να ληφθεί υπόψη ότι οι διαγωνισμοί μέσω της NSPA δεν περνάνε από το Ελεγκτικό Συνέδριο…

Τυχαία όλα αυτά;

Δ.Β. ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ