Μέση Ανατολή: Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ναυτική βάση στο Σουδάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχος των πληροφοριών του Σουδάν αποκάλυψε επείγουσες ιρανικές προσπάθειες να πείσουν το Σουδάν έναντι προσφορών να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με κατηγορηματική απόρριψη της κυβέρνησης, υπό τον φόβο ότι θα προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέσω της βάσης, το Ιράν επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχό του στις θαλάσσιες οδούς ναυτιλίας στην περιοχή, καθώς πρόσφερε στο Σουδάν εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο που μετέφερε ελικόπτερα σε αντάλλαγμα να συμφωνήσει να δημιουργήσει τη βάση.

2 15
The Wall Street Journal

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal , ο Άχμεντ Χασάν Μουχάμαντ, σύμβουλος πληροφοριών του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, είπε ότι «το Ιράν παρείχε στον σουδανικό στρατό εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη» με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και «προσφέρθηκε επίσης να προσφέρει πολεμικό πλοίο που μεταφέρει ελικόπτερα, εφόσον το Σουδάν χορηγήσει την άδεια για τη δημιουργία της βάσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τον σουδανικό στρατό ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου και ανησυχούν για τις ιρανικές αποστολές όπλων, κάτι που απειλεί να περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ του Σουδάν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι προσπάθειες του Ιράν υπογραμμίζουν τον αγώνα επιρροής μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων στο Σουδάν, καθώς το Σουδάν είναι μια σημαντική στρατηγική θέση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθιστώντας το στο επίκεντρο της προσοχής των περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ