Ο Λαβρόφ εξευτέλισε τους Τούρκους, προκαλώντας οργή στην Άγκυρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκνευρισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από την Αττάλεια στην Άγκυρα, η οποία, έχοντας μπει στο δρόμο της «συμφιλίωσης» με τους γείτονές της, βλέπει να μην έχει τη στήριξη της Ρωσίας σε δύο ζητήματα ειδικά που αναδείκνυαν το νέο ρόλο της Τουρκίας, αυτόν του «λύτη κρίσεων».

Σύμφωνα με όσα αναφερει η Μαρία Ζαχαράκη απο την Τουρκια για το ethnos.gr ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η εξομάλυνση μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού δεν φαίνεται δυνατή στο πλαίσιο του αυξανόμενου χάους στη Γάζα, παρότι ορισμένοι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι στην Τουρκία προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να διαδώσουν ότι η εξομάλυνση μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας της πολύ-αναμενόμενης επίσκεψης Πούτιν. Προφανώς, η Συρία δεν είναι στην ατζέντα της πιθανής επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία, με βάση τα λεγόμενα Λαβρόφ στην Αττάλεια.

«Εμείς εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον μας για να συμβάλουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Ωστόσο, λόγω των όσων συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλα μέρη της Παλαιστίνης, είναι αδύνατον να γίνουν πρακτικά βήματα. Διότι όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία. Αναφέρομαι στους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και στο Ιράκ και στη Συρία και στην Υεμένη», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή της ρωσικής πλευράς θα προκαλούσε απόσπαση της προσοχής από την οικοδόμηση μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Η αντίδραση της Άγκυρας δεν άργησε να φανεί στην ανταπάντηση του Χακάν Φιντάν από την Αττάλεια.

«Υπάρχουν ζητήματα στη Συρία. Πρέπει να οργανώσουμε ένα περιβάλλον στενότερης επικοινωνίας για το θέμα αυτό. Διότι τόσο η επιστροφή των προσφύγων, όσο και το ζήτημα ενός νέου Συντάγματος και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι θέματα που εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή στη Συρία. Όλα αυτά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να προχωρήσουν. Είναι ένα θέμα που αφορά στενά την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Διπλωματικό Φόρουμ στην Αττάλεια.

Από την άλλη, «η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, δείχνοντας και πάλι ότι η συμφωνία που προσπαθεί η Άγκυρα να αναβιώσει για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έχει μπει μάλλον ‘ταφόπλακα’.

Ίσως γι’ αυτό στην Αττάλεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να δήλωσε ότι «ίσως πλέον να ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια κατάπαυση πυρός. Η άποψή μας είναι ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αποτελεσμάτων που μπορούν να επιτύχουν με τον πόλεμο».

Μια νέα συμφωνία για πυρηνικούς σταθμούς φαίνεται να είναι το μόνο που απομένει για την επίσκεψη Πούτιν.

«Εκτός, βέβαια, αν θυμώσει με την προσέγγιση της Τουρκίας προς τη Δύση και αναβάλει και πάλι την επίσκεψή του στην Τουρκία…», σχολιάζει η διπλωματική αρθρογράφος Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί στο NB Ekonomi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ