Σάλος στο Μαξίμου βραδιάτικα με την αποκάλυψη της Γιάμαλη για νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» του Κράτους Δικαίου του Μητσοτάκη

Αποκάλυψη στο Kontra24: Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» για το Κράτος Δικαίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Εστειλαν τον Π. Μαρινάκη να συναντήσει την Β. Γιούροβα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δημοσιογράφος Πάνος Σώκος αποκάλυψε στο Kontra24 ότι η Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΩ) για την ελευθερία του Τύπου, ήταν κόλαφος για την Ελλάδα, με αναφορές μεταξύ άλλων στις υποκλοπές και τις δολοφονίες του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 και του Σωκράτη Γκιόλια το 2010.

Επίσης αποκάλυψε, ότι υπάρχει εσπευσμένο ταξίδι και συνάντηση του Κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινακή με τη Βιέρα Γιούροβα (Věra Jourová Vice-President of the European Commission) που είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας .

Στην έκθεση αναφέρεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη για σοβαρά ζητήματα Κράτος Δικαίου. Αναφέρει, ότι το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως τονίζεται, οι ποινικές έρευνες για τη χρήση spyware στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων είναι ασαφείς και δεν εγγυώνται ότι η παρακολούθηση ήταν απαραίτητη και νόμιμη.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ψήφισε νόμο τον Δεκέμβριο του 2022 για την πλήρη απαγόρευση κάθε χρήσης spyware, αλλά τα νομικά ζητήματα σχετικά με τις υποκλοπές δημοσιογράφων παραμένουν θολά.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, αναφέρεται ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα βρέθηκαν στο στόχαστρο επικρίσεων στην έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή έκανε στοχευμένες συστάσεις στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (Safety of Journalists Platform) καταγράφει αύξηση των απειλών και των πιέσεων σε βάρος των δημοσιογράφων.

Στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ:

Annual Report 2024 Platform for the Safety of Journalists WEB PDF by avgerinosx on Scribd

ΔΗΜΟΦΙΛΗ