Μελίνα Μερκούρη: Δάφνινο στεφάνι, στην απαράμιλλη Ελληνίδα !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

2Q==Πρότυπο Ελληνίδας η αξεπέραστη Μελίνα Μερκούρη, με την πολυεπίπεδη και ογκωδέστατη πολιτισμική και κοινωνική παρουσία της, το αδαμάντινο κοινωνικό και πολιτικό ήθος της, τίμησε την πατρίδα στα δημόσια αξιώματα που της εμπιστεύτηκε και σήκωσε με τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα πολλές φορές την Ελλάδα ψηλά, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της οικουμένης.

ΗΜελίνα του πολιτισμού, της δημιουργίας, της βαθιάς δημοκρατικής αγωγής και των κοινωνικών αγώνων. Η αξέχαστη Μελίνα (Μαρία-Αμαλία)  Μερκούρη είδε το φως της ζωής στις 18 Οκτωβρίου του 1920, σε ένα περιβάλλον πολιτικής και πνευματικής ευκρασίας.Η οικογένειά της ήταν βαθιά συνδεδεμένη με την πολιτισμική και πολιτική προήγηση της Ελλάδος στον 20-ο αιώνα. Ο παππούς της Σπυρίδων Μερκούρης είχε διατελέσει για πολλά χρόνια Δήμαρχος Αθηναίων και ο πατέρας της Σταμάτης Μερκούρης διετέλεσε για πολλές δεκαετίες βουλευτής. Εισδέχθηκε έτσι απο την παιδική ηλικία, ένα πολυδύναμο πνευματικό σήμα, με έντονο ταυτόχρονα το άνοιγμα της ευαισθησίας της στα γράμματα και την τέχνη.

ZΤο Σεπτέμβρη του 1938 εισάγεται στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας συμμαθητές τις μεγάλες μας αργότερα ηθοποιούς Αλέκα Παΐζη, Δέσπω Διαμαντίδου, αλλά και τους Ανδρέα Φιλιππίδη και Αλέξη Δαμιανό. Παράλληλα όμως με τις θεατρικές της σπουδές έρχεται και ένας μεγάλος έρωτας στη ζωή της. Παντρεύεται έτσι τον χειμώνα του 1939, τον Παναγή Χαροκόπο. Το 1944 κάνει το ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή,  στο θέατρο «Βρετάνια» με τον θίασο των Γιώργου Παππά και Αντώνη Γιαννίδη, στο έργο του Αλέξη Σολομού «Το μονοπάτι της λευτεριάς» και έπεται μια πολυδύναμη θεατρική παρουσία. Το 1949 είναι μια στιγμή σταθμός στην καλλιτεχνική της παρουσία, πρωταγωνιστώντας στην παράσταση «Λεωφορείον ο πόθος» που θα την συνοδεύει ανεξάλειπτα. Στην παράσταση αυτή ο άλλος μεγάλος της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας, με τον οποίον η Μελίνα θα συνδεθεί με αδελφική φίλια, Μάνος Χατζιδάκης, θα γράψει το πεφίφημο τραγούδι του «Χάρτινο το φεγγαράκι». Ενώ το 1950 συμμετέχει στην επική θεατρική παράσταση  «Η Άννα των Χιλίων Ημερών» με ένα γαλαξία εξαίρετων ηθοποιών μας όπως οι : Ειρήνη Παππά, Άννα Συνοδινού, Νίτσα Τσαγανέα, Τίτος Βανδής, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Βούλα Ζουμπουλάκη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυράτ. Παράλληλα όμως με τη θεατρική της πα-ρουσία στην Ελλάδα η Μελίνα ανοίγει τα φτερά της και στο Παρίσι, όπου γίνεται μούσα του διαπρεπούς γάλλου θεατρικού συγγραφέα Μαρσέλ Ασάρ. Το 1960 παίζει με το Θέατρο