Η Κίνα «εκμαιεύει» το μυστικό του HIMARS — Ένα όπλο που έχει προκαλέσει όλεθρο στη Ρωσία και προμηθεύεται στην Ταϊβάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας αναλυτής πληροφοριών του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών συνελήφθη με την κατηγορία της συνωμοσίας για την πώληση ευαίσθητων αμυντικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 (HIMARS), στην Κίνα.

Ο λοχίας Κορμπέιν Σουλτς, 24 ετών, από το Γουίλις Πόιντ του Τέξας, τέθηκε υπό κράτηση στις 7 Μαρτίου. Ο Σουλτς, ο οποίος τοποθετήθηκε στο 506ο τάγμα πεζικού, βρίσκεται στη στρατιωτική θητεία από τον Νοέμβριο του 2018.

Οι καταθέσεις του δικαστηρίου αποκαλύπτουν ότι ο Σουλτς φέρεται να συνωμότησε για να ανταλλάξει απόρρητες πληροφορίες για οικονομικό όφελος με μια επαφή που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, η οποία υποτίθεται ότι συνδέεται με μια εταιρεία γεωπολιτικών συμβούλων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ο Σουλτς έλαβε περίπου 42.000 δολάρια από αυτή την επαφή. Η αλληλογραφία του Σουλτς με το άτομο χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2022, κατά την οποία οι συζητήσεις φέρεται να περιλάμβαναν έρευνες σχετικά με τις γνώσεις των ΗΠΑ από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τον πιθανό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας και τα σχέδια των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν.

Ο Σουλτς και ο ανώνυμος συν-συνωμότης φέρεται να συμφώνησαν σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία, με τον Σουλτς να παρέχει μια σειρά ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών.

Μεταξύ των στοιχείων που αποκαλύφθηκαν ήταν λεπτομέρειες σχετικά με το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), ένα ισχυρό οπλικό σύστημα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Το HIMARS είναι ένας ισχυρός εκτοξευτής πυραύλων ενσωματωμένος σε μια πλατφόρμα φορτηγού πέντε τόνων. Μπορεί να εξαπολύσει ένα μπαράζ έξι κατευθυνόμενων βλημάτων σε γρήγορη διαδοχή.

Παραδόθηκε σειρά απόρρητων πληροφοριών

Η συμπερίληψή του στην υποτιθέμενη ανταλλαγή πληροφοριών εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση ζωτικών αμυντικών δυνατοτήτων. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο Σουλτς άρχισε να μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με το HIMARS ήδη από τον Ιούλιο του 2022.

Αν και το δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν παρείχε σαφείς λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, τα δικαστικά έγγραφα οριοθετούν ένα μοτίβο όπου ο Σουλτς ανταλλάσσει απόρρητα αρχεία για σημαντικά χρηματικά κέρδη.

Εκτός από το HIMARS, ο Σουλτς έχει κατηγορηθεί για κοινή χρήση ευαίσθητων εγγράφων που σχετίζονται με υπερηχητικό εξοπλισμό και περιλήψεις στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ που διεξήχθησαν τον Αύγουστο του 2022.

Τα έγγραφα χρέωσης υπογραμμίζουν μια σειρά ανταλλαγών όπου ο Σουλτς εκπλήρωσε συγκεκριμένα αιτήματα από τον συν-συνωμότη, υποδεικνύοντας μια σκόπιμη και συνεχή προσπάθεια να επωφεληθεί από διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Επιπλέον, ο Σουλτς, του οποίου οι ευθύνες περιλάμβαναν οδηγίες σε άλλους για τον σωστό χειρισμό απόρρητων πληροφοριών, φέρεται να συζήτησε με την κινεζική επαφή του τις συλλήψεις δύο ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2023, κατηγορούμενοι επίσης για μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών στην Κίνα.

Τι προκαλεί το ενδιαφέρον της Κίνας για το HIMARS; 

Παρόλο που δεν δείχνει ευθέως το δάχτυλο στην κινεζική κυβέρνηση, η διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την Κίνα, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της.

Δεδομένων των ανοιχτά γνωστών φιλοδοξιών της Κίνας σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν, οι ειδικοί εικάζουν εδώ και καιρό ότι οι Κινέζοι εξετάζουν σχολαστικά τα αμερικανικά όπλα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια τέτοια επίθεση στο νησί.

Κεντρική θέση σε αυτές τις ανησυχίες είναι το σύστημα HIMARS, το οποίο αποκτά η Ταϊπέι σε αξιοπρεπείς αριθμούς. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά σχέδια να πουλήσουν 11 εκτοξευτές HIMARS στην Ταϊβάν το 2020.

Βασιζόμενη σε αυτή την απόκτηση, το 2023, η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητές της για χτυπήματα ακριβείας με την απόκτηση 18 ακόμη εκτοξευτών M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Οι παραδόσεις αυτού του συστήματος αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.

Άλλαξε την πορεία της μάχης στην Ουκρανία

Αυτή η αύξηση των προμηθειών επηρεάστηκε εν μέρει από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του συστήματος HIMARS κατά την ανάπτυξή του στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Το HIMARS διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στους στρατηγικούς ελιγμούς της Ουκρανίας, στοχεύοντας ρωσικές θέσεις διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και στρατηγικές γέφυρες, αλλάζοντας έτσι την πορεία του πεδίου της μάχης.

Παρατηρώντας αυτές τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εμφανίστηκαν αναφορές πέρυσι που υποδηλώνουν ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί σχεδιαστές είχαν εντείνει τις προσπάθειές τους για να κατανοήσουν και ενδεχομένως να επινοήσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του συστήματος HIMARS.

Κινέζοι ειδικοί θαύμασαν ανοιχτά το σύστημα HIMARS, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα την πιθανή απειλή του εάν αναπτυχθεί στην Ταϊβάν. Κινέζοι αναλυτές προέβλεψαν ότι το σύστημα πιθανότατα θα ήταν στρατηγικά τοποθετημένο στις δυτικές πεδιάδες και σε άλλες καθορισμένες περιοχές.

Σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν, οι μονάδες M142 HIMARS του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στα νησιά Ryukyu, Ιαπωνία, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή δυνατοτήτων πυρός και ISR (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance) για την υποστήριξη τόσο της Κοινής Δύναμης όσο και τις δυνάμεις της Ταϊβάν.

Παρά αυτές τις σκέψεις, οι Κινέζοι στρατηγοί δεν βλέπουν το HIMARS ως ασυναγώνιστο πλεονέκτημα και συχνά διερευνούν εναλλακτικές μεθόδους για να το αντιμετωπίσουν. Μια τέτοια στρατηγική περιλαμβάνει την αναζήτηση αεροπορικής υπεροχής πάνω και γύρω από την Ταϊβάν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ωστόσο, οι συντονισμένες προσπάθειες της Κίνας να αποκτήσει γνώσεις για το HIMARS και τις σχετικές αμυντικές στρατηγικές των ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν υπογραμμίζουν τις προσπάθειές της να μετριάσει την πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ για την υποστήριξη της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Eurasian Times

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ