Περίπου ως Μπανανία μας αξιολογεί η DBRS σε θέματα Διακυβέρνησης Δωροδοκίας & Διαφθοράς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας με ΒΒΒ (low) προχώρησε η DBRS το βράδυ της Παρασκευής, διατηρώντας σταθερές προοπτικές.

3

Ο οίκος ήταν από τους πρώτους που έδωσαν στη χώρα το investment grade στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσουν οι S&P και Fitch. Ο μόνος οίκος που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα είναι ο Moody’s, που αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η DBRS, η σταθερή τάση αντανακλά την άποψή της ότι τα ρίσκα για την αξιολόγηση είναι ισορροπημένα. Οι υγιείς οικονομικές επιδόσεις μαζί με την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα βοηθήσουν τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να παραμείνει σε απότομη πτωτική τροχιά στο μέλλον. Μετά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022, η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας μετριάζεται σε περίπου 2% και αναμένεται να παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο την περίοδο 2024-2025.

Η αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προβλέπονται πάνω από 2% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, από 1,1% το 2023, θα βοηθήσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, μετά το εκτιμώμενο 160% του ΑΕΠ πέρυσι. Επιπλέον, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική, η οποία μαζί με υψηλότερες επενδύσεις, που υποστηρίζονται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναμένεται να αυξήσουν το δυναμικό του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν το εμπόριο και οι πιο σοβαρές από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία, που απορρέουν από τις τρέχουσες στενές συνθήκες χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη και ασθενέστερα δημόσια οικονομικά.

Υπάρχει όμως και ένα σκέλος της έκθεσης της DBRS που αναφέρεται στα θέματα που ακολουθούν και επηρεάζουν την αξιολόγηση της χώρας μας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

1

2

Περιβαλλοντικοί (Ε) Παράγοντες 

Δεν υπήρχαν περιβαλλοντικοί παράγοντες που να είχαν σημαντική ή σχετική επίδραση στην πιστωτική ανάλυση.

Κοινωνικοί (S) Παράγοντες 

Ο παράγοντας Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα επηρεάζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκχωρηθεί. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας που εκτιμάται σε 23.173 USD το 2023 ήταν σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με το αντίστοιχο της ευρωζώνης. Αυτός ο παράγοντας έχει ληφθεί υπόψη στο δομικό στοιχείο οικονομικής δομής και απόδοσης.

Παράγοντες Διακυβέρνησης (G).

Οι παράγοντες Ισχύς των Θεσμών, Διακυβέρνηση και Διαφάνεια επηρεάζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν εκχωρηθεί. Σύμφωνα με τους Δείκτες Διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022 η κατάταξη της Ελλάδας τόσο για το Κράτος Δικαίου (59,9 εκατοστημόριο) όσο και για την Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα (66,5 εκατοστημόριο) ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Οι παράγοντες Δωροδοκία, Διαφθορά και Πολιτικός Κίνδυνος είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. 

Η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερη απόδοση από τον μέσο όρο της ΕΕ στον δείκτη «Έλεγχος της Διαφθοράς» (κατάταξη 56,6 εκατοστιαίων), ωστόσο, έχει σημειώσει καλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας τη βαθμολογία της στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς από 36 το 2012 σε 49 το 2022.

Η Morningstar DBRS σημειώνει τις θεσμικές δυνάμεις της Ελλάδας που συνδέονται με την ένταξη στο ευρώ και τις πρόσφατες βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς. Αυτοί οι παράγοντες έχουν ληφθεί υπόψη στα δομικά στοιχεία Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Πολιτικής και Πολιτικού Περιβάλλοντος.

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ