Η προσέγγιση του Ινδού πρωθυπουργού στον Πούτιν απέτρεψε πιθανή “πυρηνική επίθεση” στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποκάλυψη έγινε σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε το CNN. Οι ΗΠΑ αναζήτησαν υποστήριξη από μη συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Η προσέγγιση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, σε συνδυασμό με διπλωματικές προσπάθειες από διάφορες χώρες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της Ρωσίας από μια «πιθανή πυρηνική επίθεση» στην Ουκρανία , όπως δημοσίευσε το CNN το Σάββατο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο ανώτερους αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες «προετοιμάζονταν αυστηρά» για ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ο στρατός του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετώπιζε «τη μία οπισθοδρόμηση μετά την άλλη» στο πεδίο της μάχης.

Το δημοσίευμα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους ισχυρίστηκε ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και χωρών όπως η Κίνα μπορεί να έκανε τον Πούτιν να εγκαταλείψει το σχέδιό του να χτυπήσει την Ουκρανία με πυρηνικό πύραυλο το 2022.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η προσέγγιση και οι δημόσιες δηλώσεις του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι βοήθησαν στην αποφυγή μιας κρίσης», ανέφερε το δημοσίευμα του CNN.

Το δημοσίευμα αποκάλυψε ότι καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις έκλεισαν στο Χέρσον, ολόκληρες ρωσικές μονάδες αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να περικυκλωθούν.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία μπορεί να καταφύγει στη χρήση μιας βρώμικης βόμβας.

Εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, προέκυψε η αντίληψη ότι μια καταστροφική απώλεια στο Χέρσον θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «δυνητικό έναυσμα» για τη Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ο ισχυρισμός για βρώμικη βόμβα μπορεί να αποτελέσει κάλυψη για μια τέτοια επίθεση, ανέφερε η έκθεση.

Για να αποτρέψουν την κρίση, οι ΗΠΑ αναζήτησαν υποστήριξη από μη συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία να λάβει τέτοια δραστικά μέτρα.

«Ένα από τα πράγματα που κάναμε ήταν όχι μόνο να τους στείλουμε απευθείας μήνυμα, αλλά να τους παροτρύνουμε, να πιέσουμε, να ενθαρρύνουμε άλλες χώρες, στις οποίες μπορεί να είναι πιο προσεκτικές, να κάνουν το ίδιο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNN.

«Νομίζω ότι το γεγονός ότι γνωρίζουμε, η Ινδία στάθηκε, η Κίνα στάθηκε, άλλοι στάθμισαν, μπορεί να είχε κάποια επίδραση στη σκέψη τους», είπε ο αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα, η Ινδία έχει καταδικάσει με συνέπεια τις δολοφονίες αμάχων και υποστήριξε την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρωθυπουργός Μόντι είπε στον Πούτιν ότι «αυτή δεν είναι η εποχή του πολέμου» κατά τη σύνοδο κορυφής της SCO στο Ουζμπεκιστάν, εκφράζοντας τη δέσμευσή του να εξερευνήσει μονοπάτια προς την ειρήνη.

Σαχίλ Σίνχα- India Today

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ