Η μυστική διπλωματία του Ναπολεοντα στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δήμος Στεφανόπουλος Κομνηνός, απόγονος των Μανιατών που είχαν μεταναστεύσει το 1675 απ τo Οίτυλο, στο Αιάκειο της Κορσικής λόγω βεντέτας της οικογένειας των Στεφανοπουλαίων με τον Λυμπεράκη Γερακάρη, ήταν γιατρός ταγματάρχης του Γαλλικού στρατού του Ναπολέοντα και διαπρεπής βοτανολόγος ηλικίας 67 ετών το 1797.

Επρόκειτο να αναχωρήσει για τα Επτάνησα που τα είχαν καταλάβει οι Γάλλοι για έρευνα των θεραπευτικών φυτών όταν ο Ναπολέων του ανέθεσε μια εμπιστευτική αποστολή, την συγκέντρωση στοιχείων για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Έδωσε μια ιδιόχειρη επιστολή στην γαλλική γλώσσα να την παραδώσει στον Μπέη της Μάνης Τζανέτο Γρηγοράκη Τζανέτμπεη. Τον εφοδίασε δε με την παρακάτω διαταγή:

“ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΣΟΤΗΣ
Εκ του Γενικού

Στρατηγείου του Μιλάνου, 12 Θερμιδώρ, 5ον έτος της Δημοκρατίας (δλδ 30/7/1797)
ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ
Αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Ιταλίας

Προς τον Πολίτη Στεφανόπουλο

Θα μεταβήτε πολίτα με την πόσταν εις Αγκώνα εκείθεν θα επιβιβασθήτε επί της κορβέτας ή οποία μόλις έφθασε από τη Κέρκυραν και εις την οποία δίδω διαταγήν να αναχωρήσει αυθωρεί. Φθάνοντας εις Κέρκυραν θα ιδήτε τον στρατηγόν Gentili που την διοικεί, θα κάνετε ερεύνας δια θαλάσσια φυτά , αυτό που ήτο ο πρώτος σκοπός της αναχωρήσεως σας εκ Παρισίων. Θα μεταβήτε εις Αλβανίαν και θα μείνετε μερικάς ημέρας δια να λάβετε πληροφορίας επί της πολιτικής καταστάσεως των πνευμάτων εις το μέρος αυτό.

Από εκεί θα μεταβείτε με τον πολίτη Arnaud εις τον Μπέην της Μάνης, θα του πείτε τους χαιρετισμούς μου και θα του παραδώσετε την επιστολήν αυτήν την οποία θα του μεταφράσετε αν τούτο παραστή αναγκαίον.

Θα μου διαβιβάσετε πριν φύγετε από την Κέρκυρα όλας τα πληροφορίας που έχετε λάβη. Ο Μπέης ο οποίος κυβερνά τα καντόνια αυτά με ειδοποίησε ότι μου προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Ήθελα να γνωρίζω μέχρι ποίου σημείου, είναι δυνατόν να υπολογίζει τις εις μία εξέγερση των Ελλήνων και να έχω πάντοτε μίαν επαφή με τον λαόν αυτόν ώστε αν ποτέ η Ρωσσία ή η Τουρκία ήθελαν αποφασίσει να επιφέρουν αλλαγήν τινά εις την Γερμανικήν αυτοκρατορίαν, να είμεθα εις θέση να έχωμε μια συμφωνία μετά των Ελλήνων”

ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ