Η Μολδαβία αναζητά διέξοδο για να βγει από τη σκιά του Κρεμλίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού δήλωσε στις 7 Μαρτίου κατά την υπογραφή μιας συμφωνίας άμυνας και συνεργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ρωσία ανανεώνει τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα της και ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σταματήσει στην Ουκρανία, θα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε το Reuters.

«Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο. Η επιθετικότητα πρέπει να αποκρούεται με ισχυρή δύναμη», τόνισε η Σαντού στο Παρίσι.

Ο Πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα στηρίξει τη Μολδαβία και επεσήμανε ότι «η δημοκρατική πραγματικότητα της Μολδαβίας και η έμπνευσή της για ένα ευρωπαϊκό μέλλον, όπως η Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μια πρόκληση για τη Ρωσία του Πούτιν».

Η φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να πλησιάσει την ΕΕ και ισχυρίζεται ότι είναι στόχος της ρωσικής παρέμβασης, κυρίως στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας, υπενθύμισε το Reuters, προσθέτοντας ότι λόγω των αδύναμων ενόπλων δυνάμεών της, η Μολδαβία θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευάλωτη αν η Ρωσία πηγαίνοντας σε πόλεμο στην Ουκρανία εξαπλώνονταν και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Σαντού, η Μόσχα σχεδιάζει να υπονομεύσει τη σταθερότητα της χώρας της και να την εκτρέψει από την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πριν από τις προεδρικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος και ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, γράφει η μολδαβική έκδοση του Radio Free Europe.

Η δήλωση ήρθε μετά από μια ανησυχητική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας της Μολδαβίας (SIS) που εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση για τα σχέδια της Ρωσίας να ματαιώσει τις προσπάθειες του Κισινάου να αποτινάξει την επιρροή δεκαετιών του Κρεμλίνου και να προσεγγίσει τη Δύση.

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του στις 5 Μαρτίου, ο αρχηγός πληροφοριών Αλεχάντρο Μουστιάτα είπε ότι η υπηρεσία του είχε συγκεντρώσει «ορισμένα στοιχεία» για ενέργειες που σχεδιάζονται για φέτος και το επόμενο έτος για να θέσει σε κίνδυνο την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ και να την επιστρέψει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Οι λεπτομέρειες δείχνουν ότι υπάρχει μια στρατηγική για το 2024 και το 2025 που περιλαμβάνει υποστήριξη φιλορώσων πολιτικών παραγόντων και ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που έχουν δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών (της Ρωσίας) και την ηγεσία στο Κρεμλίνο, είπε ο Μουστιάτα, σύμφωνα με το RFE.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία, η Σαντού είπε στην τηλεόραση Digi24 ότι «όλοι γνωρίζουν τι θέλει η Μόσχα. Η Μόσχα θέλει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μολδαβία, η Μόσχα θέλει να εκφοβίσει τους πολίτες της Μολδαβίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ – τουλάχιστον αυτή είναι η πρότασή μου και ελπίζω ότι το κοινοβούλιο της Μολδαβίας θα την υποστηρίξει».

Η Σαντού είπε επίσης ότι στρατιωτικά, η Μολδαβία προστατεύεται από μια πιθανή ρωσική επίθεση χάρη στον ανατολικό γείτονά της, την Ουκρανία, η οποία μάχεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για περισσότερα από 2 χρόνια.

«Η Μόσχα δεν μπορεί να φτάσει στη Μολδαβία, πρώτον, επειδή η Ουκρανία είναι η ασπίδα μας και η Ουκρανία αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα και θα συνεχίσει να αντιστέκεται. Και, δεύτερον, επειδή η Μολδαβία έχει ισχυρούς φίλους και επέλεξε να είναι στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου», είπε, όπως σημειώνει η RFE.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ