Ξεκίνησε το Βαλκανικό Φόρουμ στη Βουδαπέστη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διήμερο Βαλκανικό Φόρουμ, που ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη σύνδεση στην περιοχή, ξεκίνησε στη Βουδαπέστη.

 Στόχος είναι οι βαλκανικές χώρες να ανταποκριθούν από κοινού στις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις και κρίσεις με βιώσιμες λύσεις.

Θέματα ασφάλειας εφοδιασμού και ενεργειακής ανεξαρτησίας σε περιόδους γεωπολιτικών και πολεμικών συγκρούσεων ήταν τα θέματα συζήτησης στο πάνελ που αφιερώθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Οι χώρες πρέπει να είναι έτοιμες για αυτές τις προκλήσεις και το μήνυμα των συμμετεχόντων στο φόρουμ είναι ότι εξαρτάται από την περιφερειακή ενεργειακή σύνδεση με γραμμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και μεταφορών.

Έμφαση δίνεται επίσης στην κοινή κατασκευή τερματικού σταθμού LNG για υγροποιημένο αέριο και ιδιαίτερα στην αύξηση της δυναμικότητας της πυρηνικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι οι απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Οι τρεις πτυχές της διαφοροποίησης

2 53

«Μπορείτε να ονειρεύεστε και να μιλάτε για διαφοροποίηση, αλλά όσο μιλάτε μόνο και δεν αναλαμβάνετε δράση και ακολουθείτε αυτό που είπατε, η διαφοροποίηση θα παραμείνει απλώς ένα όνειρο, γιατί αυτό που πραγματικά σημαίνει διαφοροποίηση, έχει τρεις πτυχές:

την πτυχή της Τρόπου παραγωγής ενέργειας,  τη διαδρομή διαφοροποίησης εφοδιασμού και  τη διαφοροποίηση πηγών», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

«Η ενεργειακή κρίση μας δίδαξε τρία πράγματα, το πρώτο είναι ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού,

το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ενεργειακή ανεξαρτησία

και το τρίτο είναι ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών με τις οποίες συνορεύουμε.

 Για να πετύχουμε το πρώτο , χρειαζόμαστε υποδομές, για να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε τον εφοδιασμό, πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές.

Το δεύτερο είναι να οικοδομήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία, που σημαίνει διαφοροποίηση, να έχουμε περισσότερες επιλογές

και το τρίτο είναι η διασύνδεση, που σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο,» επεσήμανε ο υπουργός.

Η Σερβία αποθηκεύει φυσικό αέριο στην Ουγγαρία εδώ και δύο χειμώνες, γεγονός που συμβάλλει στην ασφάλεια του φυσικού αερίου της χώρας. Και εργαζόμαστε για την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας προς την Ουγγαρία.

 Σερβία και Ουγγαρία ενισχύουν τη συνεργασία τους, την ενισχύουν και με κοινές επενδύσεις.

 Μετά το πάνελ, ο Σέρβος Υπουργός Ενέργειας και ο Επικεφαλής της Ουγγρικής Διπλωματίας θα συζητήσουν την πρόοδο του έργου του πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες, καθώς και την πρόοδο του έργου του Παννονικού Διαδρόμου για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτές οι επενδύσεις είναι από τις πιο σημαντικές στον ενεργειακό τομέα για τη Σερβία την επόμενη περίοδο, όπως αναφέρει το σερβικό εθνικό τηλεοπτικό κανάλι.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ