Η ταινία του Αλέξανδρου Χάχαλη 1η στο φεστιβάλ του Μπάρι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας από τους σηµαντικότερους Έλληνες δηµιουργούς, διεθνώς γνωστός ως AlexandrosHahalis ή απλώς ως Alexandros.

Θεατρικός συνθέτης, εκτελεστής και ποιητής. Το έργο του διαχρονικό, αρχέγονο, προοδευτικό, επαναστατικό, επικό και σατυρικό. Εσπούδασεκλασική σύνθεση στο Aaron Copland Schoolστη Νέα Υόρκη, όπου έζησε και εδηµιούργησεεκεί για 21 χρόνια, 1980-2001.

IMG 3903

Η εφ’ όρου ζωής αφοσίωσή του στον ανεξάντλητο πλούτο του διαχρονικού Ελληνικού Πνεύµατος τον έφερε πίσω στη γενέτειρα χώρα του, την “Αιωνία Μήτρα του Πολιτισµού”, όπως αποκαλεί την Ελλάδα, όπου µπορεί ν’ αντλεί απεριόριστη έµπνευση. Το 2002 ίδρυσε τον Πολιτιστικό Οργανισµό “Απόλλωνος Ναός” µε σκοπό την καλλιέργεια και τη διάδοση του διαχρονικού Ελληνικού Πολιτισµού ανά την υφήλιο.

Έχει συνθέσει για διάσηµους γλύπτες και ζωγράφους (Σπυρόπουλος, Στάµος, Walderedo De Oliveira). Έχει δώσει παραστάσεις σε συνεργασία µε µεγάλους οργανισµούς και φεστιβάλ παγκοσµίως: La Mama Theater της Νέας Υόρκης, Μουσική Ακαδηµία του Μπρούκλιν (BAM), Πανεπιστήµιο Rochester, Art Carnuntum (Αυστρία), Libertas (Κροατία), Due Mondi (Ιταλία), Τοπ Καπί (Κωνσταντινούπολη), Τελετή Αφής της Ολυµπιακής Φλόγας 2004 (Αρχαίο Στάδιο Δελφών), “Μαραθών: 2500 Έτη Φωτός” (Τύµβος Μαραθωνοµάχων), ΕυγενίδειοΠλανητάριο, Αρχαία Πέλλα, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Ζάππειον κ.α.

Το 2014 στο περίφηµο Φεστιβάλ Αστρονοµίας και Μουσικής “Starmus”, στο διάσηµο θέατρο GrandeAuditorio de Tenerife στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, παρουσίασε το διαστηµικό έργο “Πυρ Αείζωον” προς τιµήν του θρυλικού εκλιπόντος αστροναύτη Neil Armstrong, του Ρώσου κοσµοναύτη Alexei Leonov και παγκοσµίως διακεκριµένων αστροναυτών, επιστηµόνων και καλλιτεχνών συµµετεχόντων όπως οι Charles Duke, Walter Cunningham, Stephen Hawking, Richard Dawkins, Βrian May, Rick Wakeman, µε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από την Κρατική Τηλεόραση της Ισπανίας, αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 2015 και το 2018 παρουσίασε στην Τεχνόπολη των Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θέατρο της Θεσσαλονίκης το Διεθνές Συνέδριο Επιστηµών και Τεχνών “Οδύσσεια της Γνώσεως”, προς τιµήν της φιλοσόφου Υπατίας και της Μακεδονίας αντίστοιχα, µε τη συµµετοχή δεκάδων επιστηµόνων και καλλιτεχνών διεθνώς αναγνωρισµένων. Τα συνέδρια µετεδόθησαν διαδικτυακά από το πρόγραµµα e-learning του ΕΚΠΑ.

Το 2020 παρουσίασε την ΤηλεσπερίδαΘερµοπύλαιΣαλαµίς: 2500 Έτη Φωτός – Όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε µάθησιν (Ευριπίδης)”, µε κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των επιστηµών και της πολιτικής.

To 2023 συµµετείχε στο Φεστιβάλ CITY PIANO ATHENS.

Συνέθεσε την μουσική για την κινηματογραφική ταινία Kalavriaτης Cristina Mantis στην οποία έχει και τον 2οανδρικό ρόλο. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Μπάρι «BIFEST στις 16 Μαρτίου 2024.

Επιλεγμένες Διακρίσεις:

Το 1998 από τον Σύλλογο των Ελλήνων καθηγητών του Πανεπιστηµίου του Σικάγου, για την ηχητική του απόδοση της ελληνικής γλώσσας και την αφοσίωσή του στον Ελληνικό Πολιτισµό.

Το 2000 από τον οργανισµό PlaywrightsPreview Society στο Central Park της Νέας Υόρκης, για την εισφορά του στο θέατρο πλάι στην Ολυµπία Δουκάκη και άλλους έξι Έλληνες καλλιτέχνες.

Το 2005 στην τελετή Αριστεία στο Μέγαρο Μουσικής των Αθηνών, για την καλλιτεχνική του αναγνώριση διεθνώς.

Σύνδεσμοι

Sweet Bird of Ipsera Chris Van Cleave Alexandros Hahalis Dimitris Zisopoulos Mrs Sigourney 1791-1865

NEIL ARMSTRONG 1930-2012 / ALEXANDROS HAHALIS, KATERINA MINA, FULL MOON, PANSELINOS, STARMUS 2014

ΔΕΛΦΙΚΟΣ ΧΡΗΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΧΑΛΗΣ

All Nations here come together, Alexandros Hahalis, Katerina Mina, Rick Wakeman

Της Ανάμνησης Φτερά, της Ψυχής μας τα Ιερά! Αλέξανδρος Χάχαλης

200 Πορεία προς την Ελευθερία, Αλέξανδρος Χάχαλης, Δημ.Θέατρο Πατρών “Απόλλων” 23 Μαρτίου 2021

alexandros.hahalis@gmail.com

www.alexandroshahalis.com

Η ταινία του Αλέξανδρου Χάχαλη 1η στο φεστιβάλ του Μπάρι

Προς την Ιταλία και συγκεκριμένα την Βάρη της Μεγάλης Ελλάδας (Μπάρι της Magna Grecia), ταξιδεύει με την σύντροφό του και συγγραφέα Ζαχαρούλα Παπαδάκη και τον στενό του συνεργάτη / κινηματογραφιστή Δημήτρη Ζησόπουλο αυτές τις ημέρες ο Αλέξανδρος Χάχαλης, προκειμένου να συναντήσουν την σκηνοθέτιδα Cristina Mantis ώστε παρευρεθούν στην πρεμιέρα της ταινίας  KALAVRIA που ο διεθνής πατρινός συνθέτης υπογράφει με την μουσική του, αλλά και συμπρωταγωνιστεί υποδυόμενος τον εαυτό του, ανάμεσα σε άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες. Η ταινία αυτή πήρε την τιμητική διάκριση ανοίγοντας το διεθνές και πολύ σημαντικό στον χώρο των επαγγελματιών του κινηματογράφου φεστιβάλ BIFEST , στις 16 & 17 Μαρτίου 2024, 9.30 μ.μ. ώρα Ιταλίας. Η ταινία στην κατηγορία docufilm επελέγη ανάμεσα από τις 140 που αιτήθηκαν και τις 9 που προκρίθηκαν!

KALAVRIA (ΚΑΛΑΒΡΙΑ), είδος docufilm, διάρκεια 92′

Σενάριο, σκηνοθεσία: Cristina Mantis, Μουσική: Αλέξανδρος Χάχαλης

Κινηματογράφιση: Fabio Olmi, Δημήτρης Ζησόπουλος

Πρωταγωνιστούν:

Ivan Franek, Agnese Ricchi, Alexandros Hahalis, Domenico Pantano, BadaraSeck, Gioacchino Criaco

Κύριοι χαρακτήρες: Οδυσσέας / Ιβάν Φράνεκ: Ο μυστηριώδης μετανάστης αντιπροσωπεύει εκείνα τα εκατομμύρια ανθρωπάκια που έφυγαν και συχνά ναυάγησαν στον Νότο του κόσμου και κινούνται μπερδεμένα και χαμένα, τουλάχιστον μέχρι να καταφέρουν με κάποιο τρόπο να βρουν ο ένας τον άλλον. Ο Οδυσσέας μας καταφέρνει σιγά σιγά να συναντήσει μοναδικούς και συχνά έξω από τα συνηθισμένα ανθρώπινα όντα, μέσα στην αμόλυντη φύση αυτής της ίδιας γης που ήταν γενναιόδωρη στον Οδυσσέα και που τώρα θα τον καλωσορίσει για την αναγέννησή του.

Αλέξανδρος Χάχαλης: Υποδύεται τον εαυτό του. Η επί είκοσι οκτώ έτη πολύ-επίπεδη συνεργασία με τον συνθέτη και συμπρωταγωνιστή της ταινίας και λόγω της προσωπικότητάς του που έχει ως σημείο αναφοράς την διαχρονική πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας, με την μοναδική επική μουσική του προσέγγιση, ενέπνευσε πρωτίστως την ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτιδαCristina Mantis να δημιουργήσει το έργο. Όπως έγραψε η ίδια: Η λαμπερή φιγούρα του Έλληνα συνθέτη παραπέμπει στη Μεγάλη Ελλάδα, (Magna Graecia), που γεννήθηκε από τη συνάντηση των Ελλήνων με τους πληθυσμούς που κατοικούσαν στην Ιωνική πλευρά της σύγχρονης Καλαβρίας. Η εμπνευσμένη του βόλτα ανάμεσα στα ερείπια είναι γεμάτη «Απολλώνια διάσταση». Ο μουσικός ταξιδεύει στην ελληνική περιοχή όπου μιλούν ακόμα τη γλώσσα του και έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει στην αδελφότητα μεταξύ Ελλάδας και Καλαβρίας και να αναλογιστεί ότι σε εκείνα τα μέρη, ο μύθος και η πραγματικότητα εξακολουθούν να συμβαδίζουν…

Οι παραγωγοί της ταινίας εσχολίασαν: «Η μουσική επένδυση του έργου από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη προσδίδει μία μοναδική επική αύρα, που εναρμονίζεται απολύτως με το πνεύμα, την θεματολογία αλλά και το φυσικό περιβάλλον των ελληνοφώνων περιοχών τής Καλαβρίας, προκαλώντας δέος και έντονα συναισθήματα στο φιλοθεάμον κοινό. Επιτυγχάνεται η σύνδεση της Ελλάδας με την θρυλική Μagna Graecia (την Μεγάλη Ελλάδα), που διατηρεί την ταυτότητά της στην καρδια των κατοίκων της μέχρι σήμερα».

Κίρκη / Agnese Ricchi:  Υποδύεται την διάσημη βασίλισσα στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Πυθαγόρας / Ντομένικο Παντάνο: Υποδύεται τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό και φιλόσοφο που δίδαξε την Συμπαντική Αρμονία των Σφαιρών και άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην Μεγάλη Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ GANESH PRODUZIONI, CTM CENTRO TEATRALE MERIDIONALE, MOVIMENTO FILM με την υποστήριξη της Fondazione Film Commission της Καλαβρίας.

Γραφείο Τύπου

STORYFINDERS – Lionella Bianca Fiorillo – +39.340.7364203 – [email protected]

Τοποθεσία: Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Καλαβρία με την υποστήριξη των πόλεων: Africo Vecchio, Brancaleone, Cariati, Civita, Cosenza, Cutro, Locri, Condofuri, Amendolea Castle και FiumaradellAmendolea, CondofuriMarshes, Ferruzzano, Longobucco, Tiriolo, Galliciano, Sibari, Staiti, SanFerdinando (στρατόπεδο νομάδων), Mout of the Amato RiverLamezia Terme, Norman Tower of FiuzziPraia a Mare.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ένας ναυαγός, ένας νέος Οδυσσέας, που κατέβηκε στην Καλαβρία, χωρίς μνήμη, βρίσκεται να ταξιδεύει σε μέρη και να συναντά ανθρώπους από τους δρόμους και τον ελληνικό μύθο που τον υποδέχονται με την ανθρωπιά τους. Οι εικόνες μας δείχνουν έναν νότιο κόσμο: παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν σε μια νέα και ανεξερεύνητη Καλαβρία.

Ο πρωταγωνιστής, περιπλανώμενος χωρίς μνήμη στα εδάφη της Καλαβρίας, βυθίζεται σε ένα εσωτερικό ταξίδι αναζητώντας την ταυτότητά του. Μέσα από συναντήσεις με σύγχρονους περιηγητές και μυθολογικές μορφές, ανακαλύπτει σταδιακά τις αποχρώσεις του παρελθόντος του και τις αντανακλάσεις του ελληνικού μύθου στην καθημερινή ζωή. Καθοδηγούμενος από τη γενναιοδωρία και τη σοφία των μορφών που συναντά, ο ναυαγός ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του όχι μόνο ως άτομο, αλλά και ως μέρος μιας ευρύτερης σύνδεσης με την ιστορία και τη μυθολογία, φωτίζοντας έτσι την πορεία προς μια νέα συνειδητοποίηση του εαυτού του και του κόσμου που περιβάλλει αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ