ΟΜΟΝΟΙΑ: Η δημευμένη εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία στην Αλβανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», σε ανακοίνωση της στιγματίζει τη θέση του πρωθυπουργού της Αλβανίας που επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να δημεύσει την περιουσία του Μοναστηριού του Ντέτσανι στο Κόσοβο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται:

Η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία στην Αλβανία θα παραμένει δημευμένη στα χέρια Κυβέρνησης για να τη διαθέτει στους «στρατηγικούς επενδυτές» της αυλής της. Θρασεία η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού για την εξέλιξη με το Μοναστήρι του Ντέτσανι στο Κόσσοβο.

Χθες οι κρατικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου, κατόπιν ειδικών χειρισμών απ’ την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεσμεύοντας το θέμα με την εν εξελίξει διαδικασία ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποφάσισαν σύμφωνα και με σχετική απόφαση του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου την εγγραφή στα κτηματολόγια, επιφανείας υπό την ιδιοκτησία της Ι. Μονής του Βισόκι Ντέτσανι.

Βιάστηκε να χαιρετίσει την εξέλιξη και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, ο οποίος δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με την απόδοση και νομική κατοχύρωση των περιουσιακών στοιχείων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, έπρεπε να είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλήσει.

Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας η οποία εγκολπώνεται και φέρει την ευθύνη πνευματικής διαποίμανσης του συνόλου των μελών και κοινοτήτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας συνεχίζει να στερείται ιερών τόπων λατρείας, περιουσιών σε αγροτικές γαίες και κυρίως την ανεκτίμητης αξίας γης των ιστορικών της Μοναστηριών. Περιουσία η οποία έχει τόσο ιστορική τεκμηρίωση όσο και νομική απόδειξη.

Είναι όντως χλευασμός την ώρα που στα κτήματα της Μονής του Αγίου Γεωργίου της Τσούκας να κατασκευάζονται τουριστικές εγκαταστάσεις σε λεηλατημένη γης, η Μονή της Παναγίας στην Κακομιά να είναι περιφραγμένη και να είναι αδύνατη ακόμη και η πρόσβαση σ’ αυτή, στην περιοχή του Μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες να υφίστανται πολλαπλές αυθαίρετες καταπατήσεις, να εκφράζει ο Πρωθυπουργός την εύνοια του για χειρονομίες όπως η προαναφερόμενη.

Και οι περιπτώσεις που περιγράψαμε είναι μεν οι πλέον ενδεικτικές αλλά ελάχιστες σε σύγκριση με την συνολική εικόνα της επιμονής της πολιτείας να αποδώσει τα όσα δημεύθηκαν στα χρόνια του αθεϊστικού διωγμού.

Ωστόσο η περίπτωση της Μονής στο Ντέτσανι του Κοσσόβου μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αντιμετώπισης της αδικίας εις βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανίας δεσμεύοντας την διαδικασία της Ευρωπαϊκής ένταξης με την οριστική και χωρίς προσχηματικούς δισταγμούς αποκατάσταση της στο πεδίο της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.     

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ