Η Ελλάδα και η Τσεχία διαπραγματεύονται την αγορά όπλων που θα στείλουν στην Ουκρανία (Ουκρανικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η αγγλόφωνη έκδοση της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή  ανέφερε στις 15 Μαρτίου ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τσεχική Δημοκρατία για την αγορά όπλων που σκοπεύει να μεταφέρει στην Ουκρανία το 2024», γράφει σήμερα η ουκρανική Pravda.

Σύμφωνα με το ελληνικό δημοσίευμα, η Αθήνα ενημέρωσε αξιωματούχους της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τον συντονισμό της βοήθειας προς το Κίεβο για τη δυνατότητα μεταφοράς πυρομαχικών στο Κίεβο φέτος μέσω της Τσεχίας.

Πρόκειται για 2.000 πυραύλους αέρος-εδάφους Zuni των 127 mm. 180 ανώνυμοι αντιαρματικοί πύραυλοι, οι οποίοι «είναι πρώτοι στη λίστα των ουκρανικών αιτημάτων»,  90.000 αντιαρματικές και αντιαεροπορικές οβίδες των 90 χλστ., 4 εκατ. πυρομαχικά και 70 αμερικανικής κατασκευής οβίδες M114A1 των 155 χλστ.

Τα οβιδοβόλα είναι σε υπηρεσία στον ελληνικό στρατό, αλλά εδώ και καιρό θεωρούνταν περιττά για τις επιχειρησιακές του ανάγκες.

Σε περίπτωση πώλησης στην Τσεχία, θα είναι η δεύτερη παρτίδα αυτού του εξοπλισμού που θα παραλάβει η Ουκρανία από την Ελλάδα, γράφει το δημοσίευμα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Τσεχίας και της Ελλάδας διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις τιμές των όπλων, μετά τις οποίες θα υπογράψουν διμερή συμφωνία.

Μάλιστα, η Ελλάδα παρείχε στην Ουκρανία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και σοβιετικά  οχήματα μάχης πεζικού BMP-1  σε αντάλλαγμα για πιο σύγχρονα οχήματα μάχης Marder γερμανικής κατασκευής.

Στις αρχές του έτους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγραψαν ότι οι ελληνικές αρχές διέταξαν να προετοιμαστεί  ένα πακέτο εξοπλισμού και όπλων , που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, για μεταφορά στην Ουκρανία, γράφει το ουκρανικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ