Οι τελευταίες πληροφορίες για την τιμή της Λαγανάς, αύριο Καθαρη Δευτέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθαρά Δευτέρα αύριο και η λαγάνα με τον χαλβά έχουν την τιμητική τους, στο σαρακοστιανό τραπέζι, την ώρα που η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν «γονατίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όπως εξηγεί, ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, οι τιμές φέτος έχουν πάρει την ανιούσα στα βασικα αγαθά που θα συνθέσουν το αυριανό τραπέζι.

«Η λαγάνα που λένε ότι θα κυμανθεί στα 2,5 ευρώ είναι η κατεψυγμένη λαγάνα, και όχι η φρέσκια, η οποία θα κυμανθεί από 3,5 ευρώ, τα 750 γραμμάρια. Θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 4,5 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ή θα είναι στα 2,5 ευρώ τα 500 γρ. ή θα είναι κατεψυγμένη που την πουλάνε κάποιοι επιτήδειοι», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Αυτό λέει ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών και οι φούρνοι. Δεν ξέρω από που αντλεί τα στοιχεία ο κ. Σκρέκας, δεν θέλω να λέω ψέματα στον κόσμο, ο καθένας κρίνεται».

Ο ίδιος εξήγησε πως δεν πρόκειται μόνο για την λαγάνα, αλλά έχουν δει αυξήσεις κι άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. «Δεν είναι μόνο οι τιμή της λαγάνας είναι και οι σαρακοστιανές αλοιφές που έχουν πάρει αύξηση 128%. Οι αυξήσεις είναι θέμα ακρίβειας, αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Δεν γίνεται να έχουν αυτές τις τιμές», σημείωσε και κατέληξε ο κ. Λεχουρίτης: «Το χειρότερο είναι η ποιότητα των προϊόντων. Όταν φτάνουν σε σημείο να πουλάνε τα κατεψυγμένα για φρέσκα, αυτό είναι ντροπή».

Τεράστιες ανατιμήσεις και στο χαλβά

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ανατιμήσεις και στο χαλβά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 400 γραμμάρια χαλβά βανίλια η κακάο, το 2023 κόστιζε μόλις 2,36 ευρώ, ενώ φέτος 3,45 ευρώ, δηλαδή κατέγραψε αύξηση ύψους 46,2%. Αντίστοιχα, 400 γραμμάρια χαλβά με αμύγδαλο, το 2023 κόστιζαν 2,60 ευρώ, ενώ φέτος κοστίζουν 3,78 ευρώ, δηλαδή οι καταναλωτές τον αγοράζουν κατά 45,4% ακριβότερο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αλοιφές, αφού 250 γραμμάρια μελιτζανοσαλάτας, πέρυσι κόστιζαν μόλις 1,06 ευρώ, ενώ φέτος έχουν καταγράψει αύξηση 122,6% και κοστίζουν 2,36 ευρώ! Αντίστοιχα, το 2023 οι καταναλωτές αγόραζαν 250 γραμμάρια ταραμοσαλάτας έναντι 1,74 ευρώ, ενώ φέτος θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, αφού κοστίζει 3,44 ευρώ, δηλαδή 97,7% ακριβότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ