Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων στο Αριστοτέλειο – Αφέθηκαν Ελεύθεροι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελεύθερα αφέθηκαν τα 49 άτομα που συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στη Σχολή Θετική Επιστημών του ΑΠΘ καθώς αναβλήθηκε η δίκη τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά την εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ) και απείθεια (οι 48 από τους 49 αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση), οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν, με την αυτόφωρη διαδικασία, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Χθες ο εισαγγελέας τους άσκησε ποινική δίωξη και μέχρι σήμερα κρατούνταν.

Η δίκη στο Αυτόφωρο αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας (αυτοδικαίως) την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων (ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες).

Μετά την αναβολή, οι 49 βγήκαν από την μπροστινή είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου όπου βρίσκονταν δεκάδες συγκεντρωμένα άτομα για να τους υποστηρίξουν. Όταν τους είδαν να βγαίνουν ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.Νωρίτερα, επικράτησε ένταση για λίγα λεπτά έξω από το δικαστικό μέγαρο καθώς μέρος των συγκεντρωμένων επιχείρησε να μπει στο χώρο όταν έφτασαν σε αυτόν οι συλληφθέντες και παρενέβησαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ για να τους αποτρέψουν. 

«Δόθηκε αναβολή στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης. Πρώτον για το γεγονός ότι δεν προσήλθαν οι αστυνομικοί που προέβησαν σε συλλήψεις, που είναι καθοριστικό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ορθά και να αποδειχθεί αν και κατά ποσό για τις κατηγορίες τις οποίες εισάγονται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για τα 49 άτομα είναι ορθές. Και δεύτερον για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πολιτική αγωγή, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την εφαρμογή του άρθρου 168 περί διαταράξεως», ανέφερε  ο συνήγορος των 49 συλληφθέντων, Στάθης Τσομίδης.

«Μου έκανε εντύπωση ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους ήθελαν να δικαστούν σίγουρα. Αυτό δείχνει ένα φρόνημα της νεολαίας το οποίο πρέπει να γίνει μήνυμα στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Τσομίδης και τόνισε: «Δεν υπήρξε καμία μα καμία παράνομη πράξη. Είναι όλα κατασκευασμένα. Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η σημερινή ταλαιπωρία νέων ανθρώπων. Πάντως, δεν εξυπηρετεί την απονομή της δικαιοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ