Φαρμακα: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις σε εκείνα που η τιμή τους σήμερα είναι έως 5 ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήσεις στα φάρμακα με χαμηλή τιμή προανήγγειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Η κίνηση αυτή, επισήμανε, είναι μονόδρομος για να μην «εξαφανιστούν» από την αγορά καθώς δεν έχουν «εμπορικό όφελος» για τις εταιρείες.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: «Έρχονται λελογισμένες αυξήσεις στα φάρμακα που η τιμή τους σήμερα είναι έως 5 ευρώ».

«Αυτό που συμβαίνει διαχρονικά και είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των ελλείψεων είναι ότι κάποια φάρμακα, που είναι παλιά και πολύ φτηνά, δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος για τις εταιρείες και μπορεί να είναι και ζημιογόνα. Άρα, παύουν να τα κυκλοφορούν και έτσι δημιουργείται η έλλειψη» πρόσθεσε για τις ελλείψεις φαρμάκων.

«Και μετά αναγκάζεται ο ΕΟΦ μέσω του ΙΦΕΤ να τα ψάξει, να τα βρει, να τα εισάγει και συνήθως σε πολλαπλάσια τιμή. Εκεί, λοιπόν, για αυτά τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι ένα κίνητρο για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες να δοθεί μια λογική αύξηση, ώστε να μην είναι ζημιογόνα.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, που υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από το υπουργείο Υγείας, μιλάμε για πολύ φτηνά φάρμακα που είναι κάτω από 5 ευρώ η μια θεραπεία, να χορηγηθεί μια αύξηση, ώστε να έχουν νόημα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά. Αυτήν την στιγμή είναι σε διαβούλευση και έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες που έχουν τέτοια φάρμακα να ζητήσουν τιμή και να είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ