Όσα ειπε ο 29χρονος υποσμηναγός Δημήτρης Αποστολάκης μετά την διάσωση του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πάγωσαν» σήμερα στο Γενικό Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας όταν ξαφνικά ο 29χρονος Υποσμηναγός Δημήτρης Αποστολάκης, χειριστής του αεροσκάφους τύπου F-16 Block 52+ που συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και «χάθηκε» από τον ασύρματο.

Ο πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του μαχητικού έσβησε και ετοιμάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, ενεργοποιώντας εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του, με αποτέλεσμα να προσθαλασσωθεί με επιτυχία.

Ο 29χρονος Υποσμηναγός παρέμεινε για μιάμιση ώρα στην ανοιχτή θάλασσα της Χαλκιδικής, κοντά στη νήσο Ψαθούρα, μέχρι να τον εντοπίσει και να τον παραλάβει ελικόπτερο Super Puma που είχε ξεκινήσει έρευνες για τη διάσωσή του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Σακέτα παρέλαβε ασθενοφόρο και από εκεί, με ασθενοφόρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο 29χρονος υποσμηναγός είναι καλά στην υγεία του και σύμφωνα με τον πατέρα του αυτά ήταν και τα πρώτα του λόγια: «Μου είπε μονολεκτικά είμαι καλά, είμαι καλά. Ξέρετε η επικοινωνία μας δεν είχε και την καλύτερη ποιότητα. Από κει και πέρα δεν ξέρω, δεν έχω εικόνα, γι’ αυτό πηγαίνω στην Αθήνα κι εγώ να δω το παιδί μου» ανέφερε ο πατέρας του μιλώντας στο Star.

Ο ίδιος τόνισε ότι εύχεται να μην βιώσει κανένας γονέας αυτό που έζησε εκείνος μέχρι να βεβαιωθεί ότι το παιδί του είναι σώο και αβλαβές: «Για την στιγμή που ενημερώθηκε από το συμβάν αποκάλυψε: «Την παραβολή του Λαζάρου, την ξέρετε; Δεν θέλω να το βιώσουν αυτό οι γονείς κανενός παιδιού. Να είναι πάντα καλά, γεροί και καλές προσγειώσεις φίλε μου».

Υπενθυμίζεται ότι το F-16 είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, με τους συναδέλφους του να είναι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της συντριβής.

Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε σε νέα ανακοίνωση: «Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν: 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL- 415 από την 113ΠΜ και η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ και ένα C-130 είχε τεθεί σε ετοιμότητα.

Ευχές Δένδια για ταχεία επάνοδο

Τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στον πιλότο του F-16 εξέφρασε με ανάρτησή του στο (X) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης» έγραψε σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας.

Eυάγγελος Αποστολάκης: Να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16 και να δοθούν απαντήσεις:

«Όπως έγινε γνωστό σήμερα και περί ώρα 13:29 κατέπεσε αεροσκάφος F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος της 110 Πτέρυγας Μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατέπεσε στη περιοχή της Ψαθούρας» σημείωσε και τόνισε: « Είναι ευχής έργο ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σώος. Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16. Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ