Agerpres: Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για «απόκρυψη» στην έρευνα για τη σιδηροδρομική καταστροφή του 2023

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουκουρέστι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κατηγόρησαν την Τετάρτη τη συντηρητική κυβέρνηση ότι «απόκρυψε» ευθύνες μετά το περσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το χειρότερο που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα, το οποίο απλώς κατηγορήθηκε σε κοινοβουλευτική έκθεση για «ανθρώπινο λάθος», αναφέρει το France Presse.

Πενήντα επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στη σύγκρουση των Τεμπών μεταξύ εμπορευματικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας στον κεντρικό σιδηρόδρομο που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη (βόρεια).

 

«Πρόκειται για συγκάλυψη που οργανώνει η κυβέρνηση», είπε η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής που συνέταξε την έκθεση. Επικεφαλής της επιτροπής είναι η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Αθήνα.

Πολλοί βουλευτές, από την ακροδεξιά μέχρι το ΚΚΕ και την αριστερή αντιπολίτευση Σύριζα, επέκριναν την έλλειψη αντικειμενικότητας αυτής της προκαταρκτικής έκθεσης, η οποία, κατά τη γνώμη τους, απλώς επιβεβαίωσε την αρχική θέση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία η καταστροφή είναι συνέπεια ενός «ανθρώπινου λάθους».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα, Σωκράτης Φάμελλος, κατήγγειλε τις «συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών».

Οι οικογένειες των θυμάτων κατηγορούν ιδιαίτερα τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το δυστύχημα, και τον αριστερό προκάτοχό του Χρήστο Σπίρτζη, αμφότεροι σήμερα βουλευτές. Την Τετάρτη ζήτησαν την «άρση της βουλευτικής ασυλίας» των δύο αυτών βουλευτών.

Σύμφωνα με την έκθεση της ελληνικής κοινοβουλευτικής έρευνας, η δικαιοσύνη πρέπει να ρίξει φως σε αυτόν τον φάκελο.

«Μόνο η δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο» για τις ευθύνες σε αυτή την τραγωδία, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης.

Μέχρι στιγμής έχουν ασκηθεί ποινική δίωξη σε 34 εργαζόμενους της εταιρείας σιδηροδρόμων, εκ των οποίων οι δύο τελούν υπό προληπτική κράτηση για «ανθρωποκτονία από αμέλεια».

2 81

 AGERPRES

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ