Σύμφωνα με Γαλλική έρευνα: Υποπτος για συμμετοχή στην έκρηξη στον Nord Stream, ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γαλλικού μέσου francetvinfo.fr αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο είναι ύποπτος για συμμετοχή στο σαμποτάζ που προκάλεσε την έκρηξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 το 2022. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν τους Ρώσους για δολιοφθορά, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού μέσου στην υπόθεση εμπλέκεται ο Βαλέρι Ζαλούζνι που διορίστηκε πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαρτίου 2024.

«Το καλοκαίρι του 2022, η CIA έλαβε πληροφορίες από μια ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών σε επαφή με μια πηγή στο Κίεβο. Το αμερικανικό πρακτορείο πληροφορείται ότι μια ομάδα δυτών εξοπλισμένων με υποβρύχιο όχημα σχεδίαζε να ανατινάξει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 κατά τον μήνα Ιούνιο. Μάλιστα θα σημειωθούν τέσσερις εκρήξεις. Αλλά αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, και στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου: Nord Stream 1 και 2.

Θα ξεκινήσουν τρεις έρευνες: στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία. Και οι υποψίες θα πέσουν γρήγορα σε ένα ιστιοφόρο που ονομάζεται Andromeda ,το οποίο εθεάθη στην περιοχή λίγο πριν τις εκρήξεις. Το σκάφος έπλευσε στην περιοχή για πρώτη φορά, προτού στρίψει για να κάνει μια ενδιάμεση στάση στην Πολωνία, και στη συνέχεια επέστρεψε στα ανοιχτά της ακτής του Christiansoe» αναφέρει το γαλλικό μέσο.

«Στο πλοίο επέβαινε ένα πλήρωμα έξι, πέντε ανδρών και μιας γυναίκας, που είχαν επιβιβαστεί στο γερμανικό λιμάνι του Ρόστοκ. Όταν επέστρεψαν στην αποβάθρα, παράξενα ελλιμενίστηκαν τη νύχτα, χωρίς να ανακτήσουν την προκαταβολή τους, παρόλο που το ενοίκιο τους τιμολογήθηκε με 3.000 ευρώ την εβδομάδα. Οι αναλύσεις που έγιναν από την επιστημονική αστυνομία έδειξαν ότι υπήρχαν ίχνη HMX, ένα ισχυρό εκρηκτικό, στο πλοίο» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το μονοπάτι της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «αρκετές ενδείξεις έβαλαν τους ερευνητές στα ίχνη της Ουκρανίας. Πρώτον, τα κινητά τηλέφωνα και τα δορυφορικά τηλέφωνα ορισμένων μελών του πληρώματος θα «δεθούν» σε αυτή τη χώρα. Στη συνέχεια, η ενοικίαση του ιστιοφόρου κανονίστηκε από έναν Ουκρανό, τον Rustem Abibulayev. Αυτός ο επιχειρηματίας έχει πολλές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας φάρμας χοίρων. Και ακόμα κι αν το όνομά του δεν εμφανίζεται στα οργανογράμματα, είναι επίσης επικεφαλής τριών πολωνικών εταιρειών που, κατά πάσα πιθανότητα, του επιτρέπουν να πραγματοποιεί διακριτικές συναλλαγές στο εξωτερικό.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι το «Andromeda είχε πλαστά βουλγαρικά και ρουμανικά διαβατήρια. Ωστόσο, “ήταν η υπηρεσία του Kirilo Boudanov (του επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών) που απέκτησε τα πλαστά διαβατήρια που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα» υποστηρίζει δημοσιογράφος στο μέσο, προσθέτοντας ότι «Ααγοράστηκαν από εγκληματικές αρχές στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σε ποσά που κυμαίνονταν από 20 έως 30.000 ευρώ ανά έγγραφο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δημοσιογράφοι της Washington Post και της Der Spiegel μίλησαν για τη θεωρία της ουκρανικής δολιοφθοράς, αναφέροντας μάλιστα έναν χορηγό της επιχείρησης: τον Ρομάν Τσερβίνσκι, υψηλόβαθμο αξιωματικό της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, που έκανε ένα όνομα για τον εαυτό του που εμπλέκεται εναντίον των Ρώσων στο Donbass και για την απόπειρα σύλληψης μισθοφόρων Wagner. «Αυτό που καταλαβαίνουμε από αυτά που μας λένε οι πηγές μας», εξηγεί ο Shane Harris της Washington Post, «είναι ότι ο Roman Tchervinsky ήταν ο συντονιστής της επιχείρησης Nord Stream. Φρόντισε για την επιμελητεία της. Ήταν ένα είδος μάνατζερ μάλλον παρά ένας ηθοποιός στην ίδια την έκρηξη».

Αλλά για τη Morgane Fert-Malka, μέλος μιας κολεκτίβας Ευρωπαίων ερευνητών δημοσιογράφων που δημιουργήθηκε για να ερευνήσει αυτή την υπόθεση, αυτή η διατριβή δεν θα ίσχυε. Γιατί και ο Ρομάν Τσερβίνσκι είναι ένας άνθρωπος που προκάλεσε καταστροφή λίγο πριν το σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου. Οργάνωσε ένα σχέδιο να αποστατήσει έναν Ρώσο πιλότο που επρόκειτο να παραδώσει το αεροπλάνο του στους Ουκρανούς. Ωστόσο, όχι μόνο ο πιλότος δεν έφτασε ποτέ, αλλά το αεροδρόμιο της Κανάτοβα που υποτίθεται ότι τον υποδεχόταν καταστράφηκε από βομβαρδισμό. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα έναν θάνατο και 17 τραυματίες.

Σήμερα ο Ρομάν Τσερβίνσκι διώκεται από τα ουκρανικά δικαστήρια για κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.

Στο βάθος ο Βαλέρι Ζαλούζνι

zelenski1 2

Το γαλλικό μέσο αναφέρει ότι ο Βαλέρι Ζαλούζνι ,πρώην αρχηγός του επιτελείου του ουκρανικού στρατού ηγήθηκε των ειδικών δυνάμεων την ώρα των εκρήξεων:«Ο λέρι Ζαλούζνι εκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει πολλές επαφές με τους Αμερικανούς», σημειώνει ο Romain Gubert, ειδικός πληροφοριών στη Le Point.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εκτιμούν και οι Βρετανοί. Τον Ιούνιο του 2014, ο Βαλέρι Ζαλούζνι, τότε συνταγματάρχης τιμήθηκε με το ξίφος της Βασίλισσας της Κοινοπολιτείας από τον Βρετανό Πρέσβη στην Ουκρανία. Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί.

Όπως τονίζεται, ο Βαλέρι Ζαλούζνι διορίστηκε πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαρτίου 2024. Το μέσο αναφέρει ότι σύμφωνα με την ολλανδική πηγή που ειδοποίησε τη CIA για την επικείμενη δολιοφθορά, οι δύτεςπου θεωρούνταν ύποπτοι ότι είχαν σαμποτάρει τον αγωγό φυσικού αερίου πήραν τις εντολές τους από αυτόν. Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, όπως και ο Πρόεδρος Ζελένσκι, αρνούνταν πάντα οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας τους στο σαμποτάζ. Αλλά «οι ειδικοί πληροφοριών με τους οποίους μίλησα συμφωνούν», εξηγεί ο Shane Harris της Washington Post . Σύμφωνα με αυτούς, δεν ήταν ο Ζελένσκι που ενέκρινε ή διέταξε αυτήν την επιχείρηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι «δεν πραγματοποιήθηκε από τον στρατό. Ήταν μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χωρίς ρητές οδηγίες του προέδρου, κάτι που του επιτρέπει να αρνηθεί ότι έπαιξε ρόλο σε αυτήν».

Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν κατηγόρησε ποτέ τους Ρώσους για δολιοφθορά, παρόλο που αυτή ήταν η πιο πιθανή υπόθεση σύμφωνα με άλλες χώρες, ενισχύει αυτή τη θέση.

«Μια από τις πηγές μου μου είπε ότι η χώρα που είχε το μεγαλύτερο συμφέρον να καταστρέψει αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου ήταν η Ουκρανία», εκμυστηρεύεται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Shane Harris . «Η Ουκρανία είχε συμφέρον να καταστρέψει μια υποδομή που ήταν χρήσιμη για τη Ρωσία». Αυτό επιβεβαιώνεται από τον Thierry Bros, καθηγητή στο Sciences Po Paris και ειδικό στη γεωπολιτική του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία είχε μια εξαιρετική θέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου της. Πλημμύρισε την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και καθόρισε τις τιμές. Χωρίς αυτούς τους σωλήνες, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να το κάνει . Η δολιοφθορά του Nord Stream θα ήταν επομένως μόνο μία από τις πολλαπλές μορφές που έλαβε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επέκταση της αντίστασής της σε άλλη επικράτεια. Ήταν επίσης ένας τρόπος να πούμε στους Ευρωπαίους, και ειδικότερα στους Γερμανούς, ότι έπρεπε να σταματήσουν να εξαρτώνται από τους Ρώσους για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό. Για να είμαστε πιο ελεύθεροι να στηρίξουμε μια χώρα που, παρά την πιθανή εμπλοκή της σε δολιοφθορές, παραμένει θύμα στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ