Βενζινη: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο ράλι ανόδου παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων, καθιστώντας ακόμη πιο απελπιστική την κατάσταση για τους καταναλωτές, που ήδη πληρώνουν «χρυσά» τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και παντός είδους υπηρεσίες.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΣΑΠΕΚ), Νίκος Παπαγεωργίου, σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews, από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία ζούμε μια μόνιμη περίοδο αβεβαιότητας όσον αφορά στα ενεργειακά προϊόντα, με την ανασφάλεια στο διεθνές πεδίο να αφήνει το περιθώριο να ανέβουν οι τιμές σε απρόσμενα επίπεδα, καθώς οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο γεγονός πυροδοτεί την ανασφάλεια της αγοράς και εκτοξεύσει τις τιμές.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι ακόμη και αναλυτές του εξωτερικού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί το πετρέλαιο μπρεντ έχει προσεγγίσει τα 90 δολάρια το βαρέλι. Στην προσπάθειά του να αναλύσει το φαινόμενο, ανέφερε, στη συνέχεια, ότι αιτία για αυτή την άνοδο ενδέχεται να είναι το γεγονός ότι τα διυλιστήρια τιμολογούν με βάση την ανασφάλεια που υπάρχει, σε πεδίο τεσσάρων ημερών, για να μπορούν να καλύψουν οποιουσδήποτε κινδύνους παρουσιαστούν. Ένας δεύτερος λόγος, όπως είπε είναι και το ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα κόστη των άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη διύλιση.

«Η τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει τα δύο ευρώ το λίτρο. Εδώ και δέκα μέρες καταγράφεται στην ελληνική αγορά μια αύξηση, η οποία έχει φτάσει πια τα εννέα με δέκα λεπτά το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή. Το Σάββατο, ενδεχομένως να δούμε ένα δυο λεπτά ακόμη περισσότερο», είπε κατόπιν ο πρόεδρος του ΣΑΠΕΚ και πρόσθεσε: «Μια μέση τιμή σήμερα που μιλάμε είναι το 1,93 ευρώ το λίτρο για όλη η χώρα, ενδεχομένως να το βρούμε και 1,89 ευρώ το λίτρο στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και 2,12 ευρώ το λίτρο στα πιο απομακρυσμένα νησιά».

Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν βλέπουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, καθώς, όπως σημείωσε «σήμερα τα ελληνικά διυλιστήρια δίνουν το βυτίο με 1,81 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι από το 1,81 και πάνω πρέπει να κερδίσει η εταιρεία χονδρικής πώλησης, το βυτίο το κόστος μεταφοράς, και ο πρατηριούχος. Ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο μπορεί να είναι αυτό το κέρδος, 9 λεπτά, 10 λεπτά, 12 λεπτά, 15 λεπτά. Άρα πρέπει να υπολογίσει σε αυτό το 1,81 και άλλα 10, 12, 14 λεπτά, στην τελική τιμή, για να είναι ασφαλής η εκτίμησή μου».

«Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, ενδεχομένως να δούμε, πλησιάζοντας το Πάσχα, η τιμή της βενζίνης να φτάνει και τα 2 ευρώ το λίτρο», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ