Οι πρώτες απολογίες για την πολύκροτη Σύμβαση 717 – Εξαψήφια χρηματική εγγύηση σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το «καλημέρα» έπεσαν οι πρώτες βαριές «καμπάνες» σε κατηγορούμενους για το φλέγον ζήτημα της πολύκροτης Σύμβασης 717 που θα συνέβαλε στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, κάτι που, κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε αποτρέψει την πρωτοφανή τραγωδία των Τεμπών, καθώς σήμερα, Πέμπτη 21/3, ξεκίνησε κύκλος των απολογιών τους.

Οι πρώτοι δύο κατηγορούμενοι, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα και ύστερα από τις πολύωρες απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι υπό προθεσμία, καθώς στον καθένα τους επιβλήθηκε… εξαψήφια χρηματική εγγύηση, την οποία και καλούνται να καταβάλουν εντός 15 ημερών, διαφορετικά θα οδηγηθούν στη φυλακή. Πιο συγκεκριμένα, ο ένας καλείται να πληρώσει 500.000 ευρώ και ο άλλος 600.000 ευρώ, ενώ και στους δύο επιβλήθηκε, επίσης, ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τούς έχει αποδοθεί, η μη υλοποίηση της Σύμβασης 717 οδήγησε όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και στο δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής — το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Κατηγορούμενοι συνολικά 23 μη πολιτικά πρόσωπα

Οι δυο τους, μαζί με ακόμη 12 συναδέλφους τους, κατηγορούνται για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, ενώ αντιμέτωποι με κακουργηματικές πράξεις είναι συνολικά 23 κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να περάσουν άπαντες το ανακριτικό κατώφλι μέχρι τα τέλη του Απρίλη.

Να σημειωθεί ότι για τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής, οι οποίες οδήγησαν εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της το έργο να μην έχει εκτελεστεί, με αποτέλεσμα την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ