Η Ελλάδα ως γερμανοκρατούμενη «ψηφιακή μπανανία» και το εθνικό στοίχημα της ΔΕΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τις κυβερνητικές πομφόλυγες περί «ψηφιακού μετασχηματισμού», η Ελλάδα παραμένει μία γερμανοκρατούμενη ψηφιακή μπανανία, με θλιβερές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και υπέρογκα κόστη στις τηλεπικοινωνίες.

Δυστυχώς, η επανάσταση της πληροφορίας βρήκε την Ελλάδα σε διαδικασία αποεπένδυσης, αφού η Γερμανική διοίκηση του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου, όχι μόνο δεν επέδειξε εξωστρέφεια και διάθεση αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά αντίθετα συρρίκνωσε την παρουσία του ΟΤΕ στα Βαλκάνια, ξεπούλησε ότι μπορούσε να πουληθεί, άφησε την Ελλάδα ακόμα και χωρίς δορυφόρο, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές, επιχειρήσεις και ιδιώτες, κατάντησαν τα κορόιδα της Ευρώπης, με τις χαμηλότερες ταχύτητες και τις υψηλότερες χρεώσεις.

Το εθνικό στοίχημα της Δ.Ε.Η.

Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση, μας εκπλήσσει ευχάριστα για δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί η έξοδος της Δ.Ε.Η. στη Ρουμανία και η ομηρική μάχη στα Σκόπια, ενέργειες που σπάνε επιτέλους την εθνική μας εσωστρέφεια η οποία επέφερε και καταστροφικά αποτελέσματα στην γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας. Για πρώτη φορά έπειτα από 30 και πλέον χρόνια, η εθνική υποχώρηση από τα Βαλκάνια σταμάτησε και φαίνεται ότι βρέθηκε ένας άνθρωπος με κότσια, ο οποίος διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα της επιχείρησης που διοικεί, προωθεί και το εθνικό συμφέρον, επιβεβαιώνοντας αυτά που γράφαμε εδώ και 16 συναπτά έτη: Ότι η πολιτική του εθνικού αυτοπεριορισμού με ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τις γεωπολιτικές συνθήκες, δεν ζημίωνε μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ λοιπόν ότι η εταιρεία FiberGrid, εταιρεία του Ομίλου, έχει αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι έως και το 2025 με συνδρομητές πάνω από 1,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.

Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι την κατοικία σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα μέχρι το 2030 με επενδύσεις περίπου 680 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα διετία.

Με απλά λόγια, κάνοντας μία τεχνική αξιολόγηση της συγκεκριμένης επένδυσης, είναι δεδομένη η αναβάθμιση των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, πρωτίστως σε ταχύτητες που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε ανταγωνιστικότερες τιμές προκειμένου η ΔΕΗ μα πάρει μερίδιο αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την συγκεκριμένη επένδυση, γιατί όπως προείπαμε είναι εθνικής σημασίας. Είναι κοινό μυστικό ότι θα υπάρξουν πιέσεις, που όμως δεν θα πρέπει να εξελιχθούν σε τροχοπέδη της εξυγίανσης ενός τομέα που είναι άρρητά άρρηκτα συνυφασμένος με την ουσία της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Εάν μάλιστα μελετάμε σωστά τις προθέσεις Στάσση, η Τεχνογνωσία που θα αποκτήσει ο όμιλος από τη νέα δραστηριότητα, θα γίνει εφαλτήριο για επέκταση και στα Βαλκάνια, κυρίως στις γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Είναι δε αυτονόητο πως εάν η συγκεκριμένη δραστηριότητα στεφθεί με επιτυχία, θα παράξει πραγματικό πλούτο μέρος του οποίου θα καταλήξει στα δημόσια ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι εάν η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ενισχύσει με όλες τις τις δυνάμεις την συγκεκριμένη προσπάθεια, τουλάχιστον να μην την παρεμποδίσει… Μην γίνουμε πάλι θεατές στο ίδιο, θλιβερό έργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ