Οι αμερικανοί απαιτούν από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λευκός Οίκος έχει ανησυχήσει από τις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ρωσικά διυλιστήρια, γιατί αυτό αυξάνει τις τιμές στην αγορά πετρελαίου και τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Όπως αποκαλύπτουν μάλιστα οι Financial Times σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ουκρανία να σταματήσει να επιτίθεται στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου με drones, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα και μια δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. «Οι επανειλημμένες αμερικανικές προειδοποιήσεις διαβιβάστηκαν στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας», ανέφεραν οι Financial Times.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 15% εφέτος, με το Brent να ξεπερνά σήμερα τα 85 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τα 80 δολάρια.

Η Ρωσία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και η καταστροφή των διυλιστηρίων της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς και συνεπώς σε υψηλότερες τιμές της βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων.

«Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τους Financial Times.

Κίνδυνος αντιποίνων

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντίποινα κατά της ενεργειακής υποδομής της Δυτικής Ευρώπης εάν η Ουκρανία συνεχίσει να επιτίθεται σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι δομές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ExxonMobil και Chevron. Τα ουκρανικά drones έχουν ακτίνα δράσης περίπου 1.000 χιλιομέτρων και μπορούν να φτάσουν ως τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το Κίεβο έχει επεκτείνει τις επιθέσεις με drones και ήδη επτά διυλιστήρια πετρελαίου λέγεται ότι χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι επιθέσεις αυτές έχουν σκοπό να παρεμποδίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να προμηθεύει στρατεύματα με βενζίνη. Επιπλέον, πρέπει να υπονομευθεί η δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου.

Οι Ουκρανοί θέλουν επίσης να δείξουν συμβολικά ότι μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα με τα drones τους. Σύμφωνα με ορισμένους Ουκρανούς αξιωματούχους, αυτές οι προκλήσεις έχουν επίσης σκοπό να παρακινήσουν το αμερικανικό Κογκρέσο να αποδεσμεύσει τα 60 δισεκατομμύρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ