Δύο κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να στείλουν όπλα στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών από την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία συναντήθηκαν την Πέμπτη και συζήτησαν ένα σχέδιο της Τσεχίας για την απόκτηση πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

Ωστόσο, οι τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης παραμένουν βαθιά διχασμένες στην αντιμετώπιση της λύσης στον πόλεμο Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντησή των υπουργών εξωτερικών τους.

Σημειώνεται ότι οι Τσέχοι επιδιώκουν να αποκτήσουν 800.000 οβίδες πυροβολικού για την Ουκρανία. Οι Τσέχοι ηγέτες είχαν δηλώσει προηγουμένως τα πρώτα βλήματα θα πρέπει να παραδοθούν στην Ουκρανία το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Τουλάχιστον 18 χώρες έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία, ανέφερε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Ενώ ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι χαρακτήρισε το σχέδιο της Τσεχίας «εξαιρετική ιδέα», οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την αυστηρή άρνησή τους να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουγγαρία δεν έχει και δεν πρόκειται να στείλει κανένα όπλο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η θέση της Σλοβακίας, επίσης,  δεν έχει αλλάξει γιατί «η λύση στη σύγκρουση δεν πρέπει να είναι στρατιωτική», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της, Γιουράι Μπλάναρ.

AP

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ