Μακελειό στη Μοσχα: Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι στον τόπο της τραγωδίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σύλληψη ενός υπόπτου για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πολυχώρο λίγο έξω από τη Μόσχα, προχώρησε ομάδα της ρωσικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με την συντονισμένη αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση να συνεχίζεται για τον εντοπισμό των δραστών, την ώρα που εντός του συναυλιακού χώρου, όπου «ξεδιπλώθηκε» η αιματηρή επίθεση των ενόπλων, παραμένουν εγκλωβισμένα περισσότερα από 200 άτομα.

Τα στοιχεία του συλληφθέντα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε ενόπλους που πυροβολούσαν αδιακρίτως τόσο στο φουαγιέ, όσο και εντός του συναυλιακού χώρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 από τους παρευρισκόμενους, (60 σύμφωνα με άλλες πληροφορίες) και τραυματίζοντας πάνω από 100, με τους φόβους για πολύ περισσότερα θύματα να εντείνονται διαρκώς, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάνουν λόγω ακόμη και για 140 νεκρούς!

Πληροφορούμενος το μακελειό ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προανείγγηλε χτυπήματα κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας. «Στις οικογένειες των νεκρών στην τρομοκρατική επίθεση – ειλικρινή συλλυπητήρια, ειλικρινή δύναμη σε όλους τους οικείους των θυμάτων. Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο τον τρόμο αντιποίνων. Καμία δίκη ή έρευνα δεν θα βοηθήσει εάν η βία δεν αντιμετωπιστεί με τη βία, και οι θάνατοι από ολοκληρωτικές εκτελέσεις τρομοκρατών και καταστολές κατά των οικογενειών τους. Παγκόσμια εμπειρία. Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά αυτούς και τους ιδεολογικούς εμπνευστές τους. Όλοι αυτοί πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε τέτοια θηριωδία. Θάνατος για θάνατο», αναφέρει στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το αιματηρό «χτύπημα» έλαβε χώρα σε πολυχώρο στη δυτική Μόσχα, με τους -τουλάχιστον- πέντε ενόπλους να εισβάλλουν πάνοπλοι στον συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» φορώντας στολές παραλλαγής, ωθώντας τη ρωσική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει επίσημα την επίθεσή τους τρομοκρατική.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές, καθώς σοροί διακρίνονται ακόμη και στο δρόμο έξω από το κτήριο, όπου έσπευσαν τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης, λόγω φόβου επέκτασης των επιθέσεων, είναι τόσο διευρυμένες, που έχουν εκκενωθεί ακόμη και εμπορικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη. Μετά την πολύνεκρη αυτή επίθεση, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται όλες οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε εκδώσει ειδική πρειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. Σε μία πρώτη τοποθέτησή του, ο Λευκός Οίκος, αφού καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες, μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις. Η Ουκρανία από την πλευρά της, δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ξεκαθάρισαν ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο.

Οι πυροβολισμοί στον συναυλιακό χώρο φέρνουν στη συλλογική μνήμη σκηνές από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις του 21ου αιώνα, όπως η επίθεση στο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Τη Ρωσία είχε στιγματίσει και η τρομοκρατική επίθεση Nord Ost, γνωστή ως Επίθεση Τσετσένων στο θέατρο της Μόσχας, το 2002, όταν καταγράφηκε η κατάληψη του κατάμεστου θεάτρου Ντουμπρόβκα από 40 έως 50 ένοπλους Τσετσένους τρομοκράτες, επιχείρηση που περιλάμβανε 850 ομήρους και έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 170 ατόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ