Λονδίνο: Δικάζονται πέντε Βούλγαροι που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Πέντε Βούλγαροι πολίτες  που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας που δρούσε στη Βρετανία και διευθύνονταν από το φυγόδικο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Wirecard» Γιαν Μαρσάλεκ, δήλωσαν αθώοι σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο, μετέδωσε το Reuters.

1 222

Ορλίν Ρούσεφ, 46, Μπισέρ Τζαμπάζοφ, 42, Κατρίν Ιβάνοβα, 32,  Ιβάν Στογιάνοφ, 32 και Βάνια Γκαμπέροβα, 29, κατηγορούνται ότι συνωμότησαν μεταξύ Αυγούστου 2020 και Φεβρουαρίου 2023 για να αποκτήσουν τη συλλογή και μετάδοση πληροφοριών, πιθανώς «για σκοπό που θίγει την ασφάλεια και τα συμφέροντα του Κράτους».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Old Bailey του Λονδίνου, οι τρεις άνδρες και οι δύο γυναίκες δήλωσαν επισήμως αθώοι.

Οι Ρούσεφ, Ιβάνοβα και Τζαμπάζοφ αρνούνται επίσης ξεχωριστές κατηγορίες ότι είχαν στην κατοχή τους 18 πλαστά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων βουλγαρικών, βρετανικών, γαλλικών, κροατικών, τσεχικών, ελληνικών, ιταλικών και σλοβενικών διαβατηρίων, ισπανικής ταυτότητας και τσέχικης άδειας οδήγησης.

Στην προηγούμενη ακρόαση, οι Βρετανοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν μέρος ενός οργανωμένου δικτύου που παρακολουθούσε και διεξήγαγε εχθρικές ενέργειες υπέρ της Ρωσίας εναντίον ορισμένων στόχων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απαγωγών.

Εικάζεται ότι το σπίτι του Ρούσεφ ήταν το υποτιθέμενο κέντρο συντονισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι το δίκτυο λάμβανε εντολές από ένα άτομο που ονομαζόταν Γιαν Μαρσάλεκ.

Ο Μαρσάλεκ, πρώην διευθυντής της χρεοκοπημένης εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, δεν έχει κατηγορηθεί στη Βρετανία, αλλά αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως συνεργός. Καταζητείται από τη γερμανική αστυνομία για απάτη, αλλά προς το παρόν είναι άγνωστο πού βρίσκεται.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση στις 16 Μαΐου, σημειώνει η βουλγαρική Dnes.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ