Τις εποχικές επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν επιχειρεί να «τσιμπήσει» η Εφορία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών περιλαμβάνεται διάταξη, με την οποία ορίζεται η επιβολή «ενδιάμεσου φόρου».

Στην πράξη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα βάλει στο στόχαστρό της όλες τις εποχικές επιχειρήσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί πως (κυρίως τους θερινούς μήνες) αρχίζουν τη λειτουργία τους υποβάλλοντας κανονικά την πρώτη τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ και στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν, είτε πληρώνουν την πρώτη δόση του ΦΠΑ και στη συνέχεια κλείνουν είτε εξαφανίζονται χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Για να σταματήσει αυτή η «πρακτική» η ΑΑΔΕ φέρνει την εν λόγω διάταξη, με την οποία θα επιβάλει έναν εκτιμώμενο φόρο στις εποχικές επιχειρήσεις. Στην πράξη, δεν πρόκειται για κάποια νέα «ανακάλυψη», καθώς κάτι αντίστοιχο ισχύει και σήμερα για όσες επιχειρήσεις υπάρχει υποψία ότι σκέφτονται να βάλουν λουκέτο σε μια νύχτα και να εξαφανιστούν.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν πως δεν θα είναι μια προκαταβολή φόρου από την… πίσω πόρτα, αλλά θα εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στις υψηλού κινδύνου εποχικές επιχειρήσεις. Ετσι, η ΑΑΔΕ θα υπολογίζει και θα επιβάλει τον φόρο πριν οι επιχειρήσεις κατεβάσουν ρολά και, μάλιστα, αν η επιχείρηση δεν ανταποκριθεί, θα έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις.

Η διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών αναφέρει πως «η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου:

α) της αρχής των αναλογιών,

β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου,

γ) της καθαρής θέσης του φορολογουμένου,

δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών, και

ε) του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Μετά την ψήφιση της διάταξης, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, θα εξειδικευτεί το περιεχόμενο των τεχνικών ελέγχου, ο τρόπος εφαρμογής τους και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ