Βουλγαρία: Τα 5 κορυφαία προϊόντα που εμπορευόμαστε με την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εμπορικό ισοζύγιο της Βουλγαρίας με την Ελλάδα είναι θετικό και ανήλθε σε 533,9 εκατ. ВGN το 2023. Οι εξαγωγές μας προς τον νότιο γείτονά μας έφτασαν τα 4,7 δισ. ВGN και οι εισαγωγές – 4,2 δισ. ВGN.

Με αφορμή την εθνική εορτή της Δημοκρατίας της Ελλάδας – Ημέρα της Ανεξαρτησίας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥ) παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Τα 5 κορυφαία προϊόντα στις εξαγωγές της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα περιλαμβάνουν: σιτάρι, σίκαλη (εκτός από εκείνα για σπορά) συνολικής αξίας 201 εκατ. ВGN. ηλιέλαιο ή καρθαμέλαιο για συνολικό ποσό 175 εκατομμυρίων ВGN,  λευκή ζάχαρη για 143 εκατομμύρια ВGN, καλαμπόκι για 96 εκατομμύρια ВGN και ακατέργαστο ηλιέλαιο συνολικής αξίας 91 εκατ. ВGN.

Στην πρώτη 5άδα των προϊόντων που εισάγει η Βουλγαρία από την Ελλάδα, η πρώτη θέση είναι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, συνολικής αξίας 198 εκατομμυρίων λέβα και ακολουθούν: απόβλητα και υπολείμματα εξευγενισμένου χαλκού (194 εκατομμύρια λέβα). φωτοβολταϊκά στοιχεία (194 εκατομμύρια ВGN), φυσικό αέριο (191 εκατ. ВGN) και πλαστικά παιχνίδια (108 εκατ. ВGN).

Το εξωτερικό εμπόριο με την ΕΕ το 2023

Το 2023, οι εξαγωγές αγαθών από τη Βουλγαρία προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και ανήλθαν σε 55,1 δισεκατομμύρια λέβα. Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Βουλγαρίας είναι η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία, που αποτελούν το 61% των εξαγωγών προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι εισαγωγές αγαθών στη Βουλγαρία από την ΕΕ το 2023 μειώθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και ανήλθαν σε 58,1 δισεκατομμύρια λέβα. Ο όγκος αξίας των αγαθών που εισάγονται από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τις Κάτω Χώρες είναι ο μεγαλύτερος, καταλήγει η βουλγαρική «Money».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ