Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Νοτίου Αφρικής – Ηνωμένων Πολιτειών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Αφρικής βρίσκονταν στο οριακό σημείο.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ η Νότια Αφρική με τη στάση της εντάχθηκε στον αντιαμερικανικό άξονα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της χώρα αυτής να φέρει το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελούσαν εχθρική ενέργεια κατά του συμμάχου των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Wall Street Journal επεσήμανε την υπόθεση που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) σχετικά με τον πόλεμο και άλλες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η υπόθεση ωθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής να επανεξετάσει τους δεσμούς με όσους δεν είναι φίλοι της Ουάσιγκτον», ανέφερε η εφημερίδα.

Στη στήλη της εφημερίδας αναφέρθηκε ότι «η Νότια Αφρική έδωσε τα χέρια με τη Χαμάς τον Ιανουάριο και κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο».

Το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Νοτίου Αφρικής πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη με δικομματική υποστήριξη με ψήφους 36 υπέρ και 13 κατά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το νομοσχέδιο δηλώνει ότι η Νότια Αφρική έχει μια «ιστορία να συμπαρατάσσεται με κακόβουλους παράγοντες», συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού Κινήματος Αντίστασης Χαμάς, της Ρωσίας και της Κίνας.

Το νομοσχέδιο ανέφερε επίσης ότι το κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο φιλοξένησε τρία μέλη της Χαμάς στην πρωτεύουσα Πρετόρια τον περασμένο Δεκέμβριο και ότι η Νότια Αφρική φιλοξένησε τριμερείς ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα τον Φεβρουάριο του 2023.

Εν τω μεταξύ, υπογραμμίστηκε ότι ο νόμος εγκρίθηκε ενώ η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Ναντέλι Πάντορ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον.

Το WSJ σημείωσε ότι η Πάντορ ήταν γνωστή για τη στάση της κατά του Ισραήλ στην εξωτερική πολιτική, προσθέτοντας ότι η κορυφαία διπλωμάτης προειδοποίησε ότι οι Νοτιοαφρικανοί πολίτες που πολεμούσαν δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής θα συλλαμβάνονταν όταν επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Η είδηση ​​ανέφερε ότι, δεδομένων αυτών των αναδυόμενων συμμαχιών, οι Αμερικανοί νομοθέτες επανεξετάζουν τα κέρδη της Νότιας Αφρικής βάσει του νόμου για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της Αφρικής.

Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αφορολόγητες εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ