Κρήτη: Μεγαλο συμμετοχή σε συλλαλητήριο για την υγεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυναμικό παρών έδωσε ο κόσμος στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο που αφορά την δημόσια υγεία. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο Σεληνάρι, ενώ κυριολεκτικά έχει παραλύσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στις πόλεις του νομού Λασιθίου.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε κλείσιμο της Εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Τρεις μεγάλες προσυγκεντρώσεις έγιναν στον Άγιο Νικόλαο, τη Νεάπολη και την Σητεία. Κεντρικό αίτημα της μεγάλης κινητοποίησης είναι η στήριξη, με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, των νοσοκομείων και μονάδων υγείας της περιφερειακής ενότητας.

Το παρών έδωσε πλήθος κόσμου αλλά και εκπρόσωποι φορέων. Στο συλλαλητήριο βρέθηκαν από νωρίς ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, κ. Γεράσιμος, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Βαγγέλης Ζάχαρης και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης.

«Να πάψει το Λασίθι να είναι το αποπαιδι της Ελλαδας» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ενώ σε ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό Συμβούλιο Σητείας αναφέρει: «Η συνεχής υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας έχει σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία υποστελέχωση των νοσοκομείων του νομού σε  ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Η ίδρυση και πλήρης λειτουργία των τριών νοσοκομείων του νομού προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης των τριών αστικών κέντρων, την ανυπαρξία σύνδεσης σύγχρονου οδικού δικτύου και την εξυπηρέτηση όχι μόνο τον κατοίκων του νομού Λασιθίου, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου, των όμορων προς την Κρήτη νησιών της Δωδεκανήσου και των εκατοντάδων ξένων εργατών γης που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ευθύνη της πολιτείας και αποτελεί ιερή υποχρέωση και όχι πολυτέλεια ή ανάγκη. Το υπέρτατο αγαθό της υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους και την περίοδο αυτή δοκιμάζεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο συμπαραστεκόμαστε και θα συμμετέχουμε στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση της μετακίνησης των συνδημοτών και του προσωπικού του δήμου, με τη διάθεση τριών λεωφορείων και καλούμε όλους τους συνδημότες να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση της 28ης Μαρτίου και όλοι μαζί τα διεκδικήσουμε: Την κατάργηση των νόμων που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ και την ανατροπή κάθε κίνησης αλλαγής του χάρτη υγείας με υποβαθμίσεις νοσοκομείων και νέες συγχωνεύσεις. Την προστασία όλων των νοσοκομείων του νομού, τη στελέχωση τους σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Τη διοικητική αυτοτέλεια και κατάργηση της ενοποίησης των νοσοκομείων του νομού και την επαναφορά τους στο πριν το 2012 καθεστώς διοίκησης. Την παροχή κινήτρων στις άγονες και προβληματικές περιοχές. Την υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη και την προστασία των δομών απεξάρτησης και του ΚΕΘΕΑ

Κι ακόμη, τη βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των ιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων στα νοσοκομεία (αυξήσεις μισθών, φορολογικές ελαφρύνσεις, κατάργηση των «εντέλλεσθε» και των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας) ώστε να σταματήσει το κύμα παραιτήσεων και να υπάρχει κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ, προκειμένου να μην αποβαίνουν άγονες οι περισσότερες προκηρύξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ