Εγκρίθηκε η έκθεση της Μπακογιάννη: Το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) συνέστησαν να προσκληθεί το Κοσσυφοπέδιο να γίνει το 47ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με αυτόν τον τρόπο, ο παλαιότερος πολιτικός οργανισμός στην Ευρώπη θα επαναφέρει τον αριθμό των μελών του, ο οποίος μειώθηκε σε 46 χώρες μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας το 2022 λόγω της επιθετικότητάς της στην Ουκρανία.

Σε συνεδρίαση στο Παρίσι, η επιτροπή ενέκρινε έκθεση της Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απαριθμούσε έναν κατάλογο δεσμεύσεων που ανέλαβαν γραπτώς οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου και σημείωσε ότι «η συμμετοχή θα οδηγήσει στην ενίσχυση των προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρέχοντας πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων …».

Απείχε ο Τσίπρας

Δύο ψήφοι κατά ήταν από τους εκπροσώπους της Σερβίας και από μία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ ο Έλληνας εκπρόσωπος Αλέξης Τσίπρας απείχε.

Η χθεσινή συζήτηση στο Στρασβούργο δεν σημαίνει ταυτόχρονη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Ντόρα Μπακογιάνι είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Εξακολουθούν να υποστηρίζουν αυτή τη θέση (της μη αναγνώρισης), τέσσερις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης – Σερβία, Κύπρος, Ρουμανία και Ισπανία.

Δεν είναι σαφές εάν ορισμένοι από αυτούς θα άλλαζαν τη θέση τους στην ψηφοφορία στην ολομέλεια της PACE, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στην εαρινή σύνοδο του επόμενου μήνα, γράφει η Expres των Σκοπίων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ