Σε λαϊκό προσκύνημα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η σορός του πατριώτη Μιχάλη Χαραλαμπίδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Νίνα Κασιμάτη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος.

Σε λαϊκό προσκύνημα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τέθηκε η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και προμάχου των δικαίων του ποντιακού Ελληνισμού.

Με καταγωγή από την Σάντα του Πόντου, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης πέτυχε το 1994 να υιοθετηθεί η πρότασή του από την Βουλή των Ελλήνων για αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Αύριο, Σάββατο 30/3, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αετοχωρίου Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί η ταφή. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε σε ηλικία 73 ετών και άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Συνέγραψε 27 βιβλία συσχετιζόμενα με κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά ζητήματα και τον πολιτικό αγώνα του ποντιακού λαού. O Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951, από γονείς πρόσφυγες από τη Σάντα του Πόντου, οι οποίοι κατέφυγαν στη Θράκη, μετά από τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνισμός από την Τουρκία, αφαιρώντας τη ζωή από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, με μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία. Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία, όπου ήταν μέλος του ΠΑΚ. Μετά την πτώση της χούντας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977 και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Από το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε το 1999, λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών. Δεν πήρε ποτέ κρατική θέση, δεν έγινε ποτέ βουλευτής ή υπουργός, παρότι ο Ανδρέας Παπανδρέου του είχε προτείνει πολλές φορές, παραμένοντας ένας αγνός, έντιμος, διανοούμενος, συγγραφέας και πολιτικός. Μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις του υπήρξε η ομιλία του στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, όπου αναφέρθηκε, προέβλεψε, αρκετοί έγραψαν ότι προφήτεψε, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 2010! Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, καθώς και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ