Τάραξε τα νερά το Μαυροβούνιο με το «όχι» στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό: Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 28 Μαρτίου 2024 (Radio Free Europe).

 Έκπληξη και αναστάτωση προκάλεσε σύμφωνα με ευρωπαϊκά media η καταψήφιση της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου από το Μαυροβούνιο καθώς κανείς στην Ποντγκόριτσα δεν αντέδρασε σε αυτήν.

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου αντέδρασαν στην ψήφο της βουλευτή αυτής της χώρας κατά της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μόνο η αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε αυτή την πράξη ως αντιευρωπαϊκή.

Στις 27 Μαρτίου, η Μάγια Βουκίτσεβιτς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μαυροβουνίου στην Επιτροπή Πολιτικής και Δημοκρατίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), καταψήφισε την πρόταση να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Βουκίτσεβιτς είναι μέλος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (DNP) στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ένα κόμμα που υποστηρίζει την ενότητα Μαυροβουνίου- Σερβίας και ταυτόχρονα βουλευτής του πρώην Δημοκρατικού Μετώπου, του οποίου η ατζέντα περιελάμβανε την απόσυρση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την έξοδο του Μαυροβουνίου από τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Το κόμμα της θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο μέρος της Σερβίας, αποκαλώντας το «Ψευδοκράτος» και «προσωρινά κατεχόμενο έδαφος».

Αυτό το κόμμα είναι μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Μαυροβούνιο από την αλλαγή της κυβέρνησης το 2020, όταν αντικαταστάθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, το οποίο αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Από τότε έχουν σχηματιστεί τρεις κυβερνήσεις στο Μαυροβούνιο.

Η εξωτερική πολιτική πορεία της χώρας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2017, αλλά και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει αμφισβητηθεί στα προγράμματα των κυβερνήσεων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ