Η Ιταλία αναλαμβάνει μαζί με την Ελλάδα την προστασία του εναέριου χώρου των Σκοπίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Πρίστινα

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο  βρέθηκε στην Πρίστινα για να περάσει τη Μεγάλη Παρασκευή (των Καθολικών) με τον ιταλικό στρατό.

Αυτό αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου Άμυνας. Στο Κοσσυφοπέδιο, συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του Εγιούπ Μακεντόντσι στο Υπουργείο Άμυνας στην Πρίστινα.

 Κατά τη διμερή συνάντηση, ο υπουργός Κροσέτο  δήλωσε ότι «πάνω από 20 χρόνια ιταλικής δέσμευσης στην αποστολή του ΝΑΤΟ- KFOR για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας επιβεβαιώνουν τον ισχυρό δεσμό φιλίας μεταξύ Ιταλίας και Κοσσυφοπεδίου.

Η παρουσία μας είναι κρίσιμη για τον μετριασμό των εντάσεων και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των μερών» προσθέτοντας ότι «η σταθερότητα των Βαλκανίων είναι προτεραιότητα για την Ιταλία.

Εξετάσαμε ευκαιρίες συνεργασίας με τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και είμαστε διαθέσιμοι να βρούμε από κοινού τρόπους για να κάνουμε τη συνεργασία όλο και πιο αποτελεσματική».

Στη συνέχεια, ο Ιταλός ΥΠΑΜ συναντήθηκε με τον διοικητή της KFOR, Υποστράτηγο Οζκάν Ουλουτάς, στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά τη διοίκηση της αποστολής, μια θεμελιώδης δέσμευση για τη σταθερότητα της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο Κροσέτο.

Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με τους Ιταλούς στρατιώτες που εργάζονται στο Κοσσυφοπέδιο, ευκαιρία να μεταφέρει, εκ μέρους της κυβέρνησης και των Ιταλών, τις καλύτερες ευχές του για το Άγιο Πάσχα.

«Συμβάλετε στην αξιοπιστία της Ιταλίας σε διεθνές επίπεδο σε μια περίπλοκη στιγμή. Ευχές για εσάς, που υπηρετείτε τη χώρα μακριά από την πατρίδα σας, και στους αγαπημένους σας, στους οποίους απευθύνω τις ευχαριστίες μου. Οι Ιταλοί είναι περήφανοι για εσάς!», δήλωσε ο υπουργός.

Η Ιταλία συμμετέχει επί του παρόντος σε 39 διεθνείς αποστολές σε 25 χώρες, με περισσότερους από 12 χιλιάδες στρατιώτες σε επιχειρήσεις εκτός περιοχής και πάνω από πέντε χιλιάδες σε εθνικές.

 Στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν περίπου 800 Ιταλοί στρατιώτες που επιχειρούν σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1999.

Στα Σκόπια

2 122

Οι υπουργοί Άμυνας Ιταλίας και Σκοπίων υπογράφουν τη διμερή συμφωνία για την άμυνα για την επιτήρηση του εναέριου χώρου

Μετά το Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Κροσέτο μετέβη στα Σκοπια για να συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόφσκα. Κατά τη συνάντηση, υπογράφηκε η διμερής συμφωνία που καθιερώνει τη δέσμευση της Ιταλίας για την άμυνα του εναέριου χώρου των Σκοπίων.

«Σημαντική και εποικοδομητική συνομιλία με τη συνάδελφό μου Σλαβιάνκα Πετρόφσκα με την οποία συζητήσαμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

 Επίσης μια ευκαιρία να υπογραφεί η συμφωνία για την Αεροπορική Αστυνόμευση που θα δει την ιταλική Πολεμική Αεροπορία να συμβάλλει στην άμυνα του εναέριου χώρου των Σκοπίων, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και τη συνεχή υποστήριξη της Ιταλίας για την ασφάλεια του Ατλαντικού και της Ευρώπης», είπε ο Κροσέτο.

Η Ιταλία θα διασφαλίσει την άμυνα του εναέριου χώρου των Σκοπίων μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε συντονισμό με την Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας των Σκοπίων ως μέρος της ολοκληρωμένης άμυνας των ουρανών της Συμμαχίας.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτή την υπηρεσία από την Ιταλία προς τον ουρανό της Σλοβενίας από το 2004, την Αλβανία από το 2009 και το Μαυροβούνιο, εναλλάξ με την Ελλάδα και την Ουγγαρία, από το 2018.

Nova News

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ