Die Welt: Εάν οι Ρώσοι χτυπήσουν τους Γάλλους, τίποτα από τον κανόνα “όλοι για έναν” και το άρθρο 5 δεν θα ισχύσει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφημερίδα επικαλείται απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου που απεφάνθη ότι εάν οι Ρώσοι χτυπήσουν τους Γάλλους, τίποτα από τον κανόνα “όλοι για έναν” και το άρθρο 5 δεν θα ισχύσει!

Οι ειδικοί της Bundestag κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια πιθανή ρωσική επίθεση στα στρατεύματα μιας από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην επικράτεια της Ουκρανίας, για παράδειγμα – της Γαλλίας, δεν θα αποτελέσει βάση για την εφαρμογή του άρθρου 5 του Χάρτη της Βορειοατλαντικής Στρατιωτικής Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η συλλογική απάντηση της συμμαχίας θα ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση άμεσης «επίθεσης» της Ρωσίας σε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ ή σε εγκαταστάσεις στο έδαφός τους, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Την ίδια στιγμή πάντως, ειδικοί της Bundestag πιστεύουν ότι η συμμετοχή των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στη σύγκρουση με την πλευρά της Ουκρανίας θα ήταν «αποδεκτή από την άποψη του διεθνούς δικαίου».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προηγουμένως ζητήσει δημόσια την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Επιπλέον, δεν απέκλεισε ότι η χώρα του «θα πρέπει να ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στην Ουκρανία σε κάποιο σημείο» προκειμένου να «αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όμως απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ