Απο σημερα πληρωμές με pos παντού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Απριλίου, η υποχρεωτική παροχή δυνατότητας πληρωμών με μηχανήματα POS, με τους καταναλωτές να δύνανται να πληρώσουν με πλαστικό χρήμα, σε ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, πανηγύρια, θέατρα, κινηματογράφους, μεσιτικά γραφεία ακόμα και σε πανεπιστήμια ή ΙΕΚ.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται στη λίστα των 35 νέων κλάδων όπου επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση τερματικών αποδοχής πληρωμών με κάρτες, υπολογίζονται σε περισσότερους από 130.000.

Ωστόσο, εκείνοι οι επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν POS, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ όσοι είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν το τερματικό με την ταμειακή μηχανή έχουν προθεσμία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί.

Παράταση ζητά η ΕΣΕΕ

Την ίδια ώρα, την παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, ζήτησε με επιστολές της, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, ζήτησε την επέκταση στο λιανεμπόριο κατά ένα μήνα, της γενικής προθεσμίας, ώστε να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη διορία όσων επιχειρήσεων αποκτήσουν All in One συσκευές.

«Ως προς την υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα, σαφής απόδειξη της πρακτικής αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο ισχύον χρονοδιάγραμμα, αποτελεί το γεγονός ότι πρόσφατα η φορολογική διοίκηση απέστειλε 136.700 ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσες εξ’ αυτών δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση, για λόγους όμως που δεν ευθύνονται οι ίδιες, όπως: ιδιαίτερα περιορισμένη διαθεσιμότητα των παρόχων τεχνικής υποστήριξης, ελάχιστα έως μηδενικά διαθέσιμα ραντεβού, τεχνικά προβλήματα και αδυναμίες στη σύνδεση και δικτύωση POS και ταμειακών συστημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ και συνεχίζει:

«Αντίστοιχα, θέματα όπως η προμήθεια υλικού, η επιλογή του κατάλληλου λογισμικού, η προετοιμασία των λογιστηρίων, η διαθεσιμότητα των εξειδικευμένων τεχνικών και η εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να αποφεύγονται λάθη που μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αποτελούν προκλήσεις στο πεδίο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο λιανεμπόριο, οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι τώρα».

Στη συνέχεια, η ομοσπονδία επισημαίνει πως θεωρεί το ζήτημα ως εξόχως σημαντικό, για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και την κανονικότητα στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό και προβαίνει σε συνεχείς ενέργειες ενημέρωσης προς τα μέλη της σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τις ηγεσίες των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργείων να αποδεχθούν τις αιτούμενες χρονικές παρατάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα σύνδεσης και εφαρμογής, των οποίων η επίλυση σήμερα υπερβαίνει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ