Τέσσερις χώρες της βόρειας Αφρικής ιδρύουν Οντότητα του Μαγκρέμπ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τους ηγέτες τεσσάρων χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μενφί, για τη δημιουργία μιας κοινής οντότητας του Μαγκρέμπ,  για την οποία όπως είπε δεν θα απειλεί καμία χώρα, υπονοώντας το Μαρόκο, γράφουν σήμερα τα αλγερινά media.

Ο Τεμπούν εξήγησε, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Αλγέρι που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, ότι συμφώνησε με τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Μαυριτανία να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας κοινής οντότητας του Μαγκρέμπ, που δεν θα στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.

Απέδωσε τον λόγο της απόφασης στην απουσία κοινής δράσης του Μαγκρέμπ, οπότε συμφωνήθηκε να γίνουν συναντήσεις του Μαγκρέμπ χωρίς να αποκλειστεί κανένα μέρος και η πόρτα είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο Τεμπούν δεν αρνήθηκε την πιθανότητα να ενταχθεί το Μαρόκο, εξηγώντας: «Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για τους γείτονές μας στη Δύση (το Μαρόκο).

Στις αρχές αυτού του μήνα, οι ηγέτες της Αλγερίας, της Τυνησίας και της Λιβύης ανακοίνωσαν μια «στρατηγική εταιρική σχέση», με δέσμευση για τη διοργάνωση περιοδικών συνόδων κορυφής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και οικονομίας μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Αλγερινός Πρόεδρος, ο Τυνήσιος ομόλογός του, Καΐς Σαΐντ, και ο Πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Μενφί, συμφώνησαν, στο περιθώριο της έβδομης συνόδου κορυφής του φόρουμ χωρών εξαγωγής αερίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αλγερία, να πραγματοποιούνται συναντήσεις κάθε τρεις μήνες, για να συζητήσουν πιεστικές προκλήσεις για την ασφάλεια και την οικονομία.

Η πρώτη συνάντηση του Μαγκρέμπ

Η πρώτη συνάντηση θα είναι στην Τυνησία μετά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Αργότερα, ο Πρόεδρος Τεμπούν μίλησε με τον Μαυριτανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Ουλντ Γαζουάνι, σχετικά με τη συμμετοχή της Μαυριτανίας στις συναντήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Αχμέτ Ατάφ εξήγησε τα παρασκήνια της τριμερούς συνάντησης του Μαγκρέμπ που ξεκίνησε ο Τεμπούν και είπε: «Η υιοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας ήρθε ως αποτέλεσμα του κώματος που βίωσε η Ένωση του Μαγκρέμπ που δεν έχει Γενικό Γραμματέα με εξουσίες».

Επεσήμανε ότι ο Τεμπούν, για σχεδόν ένα χρόνο, παρουσίαζε την ιδέα σε όλες τις συναντήσεις του με τους Μαροκινούς ηγέτες και τους απεσταλμένους τους που έρχονταν στην Αλγερία, όπου τους διαβεβαίωσε ότι η περιοχή του Μαγκρέμπ είναι η μόνη στον κόσμο που δεν έχουν συμβουλευτικά πλαίσια.

Είπε ότι η χώρα του προσπαθεί να τους πείσει για την ιδέα να καλύψει αυτό το κενό, ενώ τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει δημιουργία αυτού που υπάρχει, με βάση το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της Ένωσης του Μαγκρέμπ είναι ακόμη σε ισχύ, μάλιστα έχουν συναφθεί συμφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, παρόλο που δεν ισχύουν.

Οικονομική ολοκλήρωση του Μαγκρέμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλγερία επιδιώκει να δημιουργήσει οικονομική ολοκλήρωση με τις χώρες του Μαγκρέμπ, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία κοινών ελεύθερων ζωνών με την Τυνησία, τη Λιβύη και τη Μαυριτανία, οι οποίες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Tebboune, θα συμβάλουν στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών, αφαιρώντας όλα τα συνοριακά και τελωνειακά εμπόδια και τη δυνατότητα ανάπτυξης επενδυτικών χώρων εντός αυτών των περιοχών.

[Μαγκρέμπ. Γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει πέντε χώρες: Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαυρυτανία, Μαρόκο. Περιλαμβάνει επίσης τα αμφισβητούμενα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας (που ελέγχονται κυρίως από το Μαρόκο ) και τις πόλεις Μελίγια και Θέουτα (που ελέγχονται από την Ισπανία και αποτελούν μέρος του Μαρόκου). Ο πληθυσμός της περιοχής είναι πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι(ar.wikipedia)]

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ