Ενώ το πραγματικό εισόδημα μειώνεται πολλοί εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα στον Real fm και στον Τέρενς Κουίκ για τους δείκτες της οικονομίας

61728A86 3378 466E 86A9 B560BD04E502
Η Ιωάννα Λιούτα

Η Ελλάδα στις χώρες με το φθηνότερο εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας κατατάσσεται στην 23η στην θέση μεταξύ των Κρατών -μελών της ΕΕ, με ωριαίο κόστος εργασίας στα 15,7 ευρώ.Με ωριαίο κόστος κάτω από 15 ευρώ κατατάσσονται η Βουλγαρία (9,3 ευρώ), η Ρουμανία (11 ευρώ), η Ουγγαρία (12,8 ευρώ), η Κροατία (14,4 ευρώ) και Πολωνία (14,5 ευρώ). Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στα 24 ευρώ.Πάνω από 45 ευρώ κόστος έχουν Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Βέλγιο.Το ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ κυμαίνεται από 9 έως 54 ευρώ .

Η Ελλάδα με 2ο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας έχει 2ο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ το 2023,μείον 50% κάτω από τον μέσο όρο, με τελευταία την Βουλγαρία σχετικά με τα πρότυπα αγοραστικής δύναμης (ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης και ΑΕΠ).
Το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα, 140% και 112% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και ακολουθούν η Ολλανδία με +30%, η Δανία με +28% και η Αυστρία+ 23%.

Αυτόματη αύξηση πάνω από 50%των αντικειμενικών αξιών .

Οι τιμές εφορίας των ακινήτων θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις τιμές αγοράς. Εφόσον οι αγοραίες τιμές αυξήθηκαν την τελευταία τριετία με 41%, με την αύξηση να τείνει προς το 50% ανάλογη θα είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Θα τεθεί σε εφαρμογή το ”Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων” (ΟΓΣ-CAMA), στο οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση της αξίας ακινήτων.
Το σύστημα ΟΓΣ-CAMA θα καθορίζει τις τιμές-εφορίας των ακινήτων με βάση πλέον τις τιμές της αγοράς και όχι με βάση τις αντικειμενικές τιμές όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Άμεση επιβολή των προστίμων, προβλέπει η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ «για την αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων», με μεγάλη καθυστέρηση, ολοκληρώθηκε και τίθεται σε εφαρμογή με την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.Ο έλεγχος των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων, εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ. θα γίνεται άμεσα και άμεσα θα επιβάλλονται και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις και θα ενημερώνεται ο φορολογούμενος.
Οι καθυστερήσεις μηνών επομένως στην επιβολή κυρώσεων μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αποτελούν παρελθόν.

Ενώ το πραγματικό εισόδημα μειώνεται πολλοί εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας είναι αναγκαία αλλά η Κυβέρνηση την αγνοεί .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ